900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Ne razbijam desnice

Deli na:
Virant: Ne razbijam desnice

Foto: Arhiv Reporterja

Slovenija bo v naslednjem obdobju po besedah predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta potrebovala znanje in sodelovanje. "Slovenska barka pluje proti ledeni gori in z modrimi in strokovnimi odločitvami jo bo treba usmeriti v varne vode," je v klepetalnici MMC RTVS pojasnil Virant, ki za parlamentarne volitve ustanavlja svojo listo.

Virant je v t. i. klepetalnici MMC RTV Slovenija že razkril nekatere bistvene elemente njihovega programa za prihodnji mandat. Poleg debirokratizacije države bo po njegovih navedbah ena glavnih točk znižanje javne porabe in s tem primanjkljaja za vsaj tri odstotke na letni ravni. "Če je to breme dobro in pravično razporejeno, ga lahko izvedemo brez radikalnih ukrepov, le z železno disciplino in racionalizacijami na vseh področjih," je prepričan.

Na področju zdravstva bi Virant med drugim nadaljeval "odličen projekt odpravljanja čakalnih vrst", ki ga je zastavil minister za zdravje Dorjan Marušič. Projekte ministra za zdravje je predsednik Zbora za republiko sicer ocenil kot eno najboljših stvari v mandatu vlade premiera Boruta Pahorja. Pri sprejemanju pokojninske reforme pa je pogrešal več socialnega dialoga.
 
Glede vprašanj, povezanih z družinskim zakonikom, so po besedah Viranta v njihovi listi "liberalni". "Vsakdo naj si življenje organizira, kakor želi, dokler ne škoduje drugemu," je pojasnil. Trenutno predlagana rešitev, ko lahko homoseksualni partner posvoji otroka drugega partnerja, je po njegovem mnenju "zadostna in dober kompromis". "Sicer pa naj se otroci, ki čakajo na posvojitev, dajo v posvojitev heteroseksualnim družinam," je zapisal.
 
Virant zagovarja umik države iz gospodarstva: "Država naj nudi dober javni servis (uprava, pravosodje, zdravstvo, šolstvo) in naj da prste stran od tam, kjer nima kaj iskati (gospodarstvo, mediji)." Rešitev za brezposelnost vidi v zagotovitvi davčnega, delovnopravnega in administrativnega okolja, ki bo dal zagon gospodarstvu. "Le gospodarska rast lahko reši problem brezposelnosti," je pojasnil.
 
Komentiral je tudi ugibanja odnosih s predsednikom SDS Janezom Janšo. Zapisal je, da je z njim dolgo dobro sodeloval, ni bil pa član stranke in tudi sicer v določenih stvareh razmišlja drugače. Na vprašanje, kako komentira očitke, da razbija slovensko desnico, pa je odgovoril: "Mi želimo delati, graditi. Razbijanje nam je tuje."