zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada v tožbo zoper Verbund zaradi škode po poplavah

Deli na:
Vlada v tožbo zoper Verbund zaradi škode po poplavah

Foto: Bobo

Vlada je državnemu pravobranilstvu naložila, da pripravi in na avstrijsko družbo Verbund naslovi predhodni odškodninski zahtevek zaradi škode, ki je nastala na državni infrastrukturi po poplavljanju reke Drave novembra 2012. Hkrati je pravobranilstvu naložila vložitev tožbe zoper Verbund, a časa ni veliko, rok se izteka 30. oktobra letos.

Vlada se je z nadaljnjimi postopki za uveljavljanje škodnega dogodka v zvezi s poplavami na Dravi leta 2012 seznanila na današnji seji. Državnemu pravobranilstvu je naložila pripravo odškodninskega zahtevka do podjetja Verbund, ki upravlja hidroelektrarne na Dravi na avstrijski strani, in sicer za škodo, ki je nastala na državni infrastrukturi in ki torej ne vključuje škode, ki je nastala občinam in fizičnim osebam.

Hkrati je vlada naložila pravobranilstvu, da v imenu Republike Slovenije v tej zadevi vloži tožbo zoper družbo Verbund pred stvarno pristojnim sodiščem. Kot so v zvezi s tem za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, sta se obe zadevi (odškodninski zahtevek in tožba) za vlado pripravili vzporedno zaradi bližajočega se roka zastaranja zadeve. Ta namreč zastara novembra letos.

V Sloveniji so poplave novembra 2012, med katerimi so bile tiste vzdolž reke Drave najhujše, povzročile za okoli 100 milijonov evrov škode. Poplave po mnenju mnogih niso bile le naravna ujma, pač pa verjetno tudi posledica neodgovornega človeškega ravnanja na drugi strani meje vzdolž verige avstrijskih hidroelektrarn. Zaradi domnevno neprimernega ravnanja v času poplav so na podjetje Verbund odškodninske zahtevke naslovili oškodovanci iz Avstrije in Slovenije.