zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eva Irgl: Gre že za drugo zaušnico tako koaliciji kot vladi Alenke Bratušek

Deli na:
Eva Irgl: Gre že za drugo zaušnico tako koaliciji kot vladi Alenke Bratušek

Foto: Bobo

Najboljši možni datum za izvedbo referenduma o arhivih je 25.maj, je dejala poslanka SDS Eva Irgl v odzivu na današnjo razsodbo Ustavnega sodišča,  ki je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli, Državnemu zboru pa naložilo, naj določi nov datum izvedbe referenduma.

Poslanka SDS in prvopodpisana pod referendum o arhivski noveli Eva Irgl je zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je razveljavilo odlok o razpisu referenduma, DZ pa naložilo, naj v sedmih dneh po objavi odločbe v uradnem listu določi nov datum. Napovedala je, da bo v DZ vložila odlok, v katerem bo za datum referenduma predlagala 25. maj.

Po mnenju Irglove bi bil 25. maj, ko bodo tudi potekale Evropske volitve, najboljši možni datum tako po stroškovni kot tudi po vsebinski plati. Prepričana je namreč, da so vprašanja o arhivskem gradivu prvovrstna evropska tema, saj resolucija o evropski zavesti in totalitarizmih med drugim poziva vse članice EU, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da ostanejo arhivi odprti. "Seveda to velja tudi za arhive tajne politične policije," je dodala.

Tako bo kot poslanka SDS v DZ vložila odlok za razpis referenduma in predlagala, naj bo datum izvedbe referenduma 25. maj. Zaveda se sicer, da gre za izjemno kratke roke, a verjame, da DZ ne bi smel imeti večjih težav, razen, če ne bi želel izpeljati teh postopkov.

DZ mora namreč odločiti o novem datumu referenduma v sedmih dneh po objavi v uradnem listu. Pred samo izvedbo referenduma pa mora preteči vsaj 30 dni za volilna opravila.

Komentirala je tudi dilemo, ki jo je nedavno izpostavil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar, in sicer da so volilni odbori za evropske volitve sestavljeni glede na zastopanost strank v Evropskem parlamentu, medtem ko bi za referendum morali biti sestavljeni glede na zastopanost političnih strank v DZ. Tako bi po njegovem mnenju lahko nekatere stranke izpodbijale zasedbo takšnih volilnih odborov, če bi opravljali tudi opravila za referendum. Če ne bi imeli skupnih volilnih odborov pa prihrankov na račun hkratnosti volitev in referenduma ne bi bilo.

Irglova je prepričana, da bi Državna volilna komisija morala delati vse v smeri, da čim bolj zmanjša stroške referenduma.

Če koalicijski poslanci ne bodo glasovali za ta predlog oz. ga bodo zavrnili, potem bodo morali sprejeti tudi odgovornost za višje stroške referenduma. Sicer pa poslanka SDS meni, da je današnja odločitev ustavnega sodišča že druga zaušnica koaliciji in vladi Alenke Bratušek; prva je bila ob razveljavitvi nepremičninskega davka. "Odločitev ustavnega sodišča pomeni, da so bili naši argumenti tehtni in dobri," je dejala.

Sicer pa je napovedala, da se bo glede na pretekle težave, ki jih je imela pri vlaganju odloka za razpis referenduma, ko njenega predloga niso upoštevali, saj se je podpisala kot državljanka in ne poslanka SDS, tokrat podpisala kot poslanka. Dodala je, da pričakuje dodatne zaplete glede na sedanje ravnanje koalicijskih poslancev, "ampak mi se ne damo in bomo vztrajali do konca".

Objavljamo izjavo SDS:

»Gre že za drugo zaušnico tako koaliciji kot vladi Alenke Bratušek, prvič se je to zgodilo ob nepremičninskem davku,« je uvodoma dejala poslanka SDS Eva Irgl. Ob tem je ocenila, da bi bil najboljši možni datum za izvedbo referenduma 25.maj, ne samo zaradi najnižjih stroškov in najverjetneje najvišje udeležbe, ampak tudi zaradi same vsebine referenduma. »Takrat bodo potekale tudi evropske volitve in vprašanja o arhivskem gradivu so prvovrstna evropska tema,« je ob tem povedala poslanka SDS. Ob tem je dejala, da tudi Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmih med drugim poziva vse države članice Evropske unije, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da arhivi ostanejo odprti. »To velja tudi za arhive tajne politične policije,« je poudarila poslanka Eva Irgl ter dodala, da bi bila izvedba referenduma na 25. maj hkrati z evropskimi volitvami ne le po stroškovni plati, ampak tudi po vsebinski plati, najboljša možna rešitev.

Poslanka SDS Eva Irgl je še dejala, da bo kot prvopodpisana pod referendumsko zahtevo glede novele zakona o arhivih, v Državni zbor ponovno vložila odlok in ponovno predlagala 25. maj za izvedbo referenduma. »Gre za izjemno kratke roke, ampak verjamem, da Državni zbor ne bi smel imeti večjih težav, razen če ne bi želel izpeljati postopkov. V kolikor koalicijski poslanci ne bodo glasovali za tak predlog oziroma ga bodo zavrnili, bodo morali sprejeti odgovornost za višje stroške referenduma,« je ob tem izpostavila poslanka Eva Irgl.

Nenazadnje je še dejala, da današnja odločitev ustavnega sodišča pomeni, »da so bili naši argumenti tehtni in dobri,« ob tem pa je izrazila tudi veselje, da so »naši argumenti pred sodiščem uspeli.«