1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada prvo leto delovanja obeležuje močno okrnjena

Deli na:
Vlada prvo leto delovanja obeležuje močno okrnjena

Foto: Bobo

Mineva leto dni, odkar je bila v DZ potrjena zdajšnja vlada. Njeno dozdajšnje delo je bilo usmerjeno predvsem v uravnoteženje javnih financ in reforme. Na gospodarskem področju se je veliko ukvarjala s sanacijo bank, na zunanjepolitičnem pa s Hrvaško.

Deseta slovenska vlada je bila imenovana potem, ko koalicije ni uspelo sestaviti Zoranu Jankoviću. Novo vlado so podprli poslanci SDS, DL, SLS, NSi in DeSUS, njeno vodenje pa je prevzel predsednik SDS Janez Janša.

Delo vlade v zadnjem letu so zaznamovala predvsem prizadevanja za stabilizacijo javnih financ in izpolnitev zaveze prejšnje vlade, da bo Slovenija zmanjšala proračunski primanjkljaj. Zaradi tega je večkrat prišlo do zaostrovanj s sindikati javnega sektorja, ki so izvedli tudi dve stavki.

Razlog za zaostrene odnose s sindikati je bil zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je bil po dolgotrajnih pogajanjih sprejet maja lani.


Vlada se je lotila tudi reforme pokojninskega sistema in trga dela. Prvo ji je uspelo uskladiti s sindikati in pripeljati skozi parlamentarno proceduro, pogajanja o reformi trga dela pa še potekajo. Še vedno potekajo tudi pogajanja s sindikati javnega sektorja glede znižanja mase plač za javne uslužbence za pet odstotkov.

Na gospodarskem področju si je vlada kot glavni nalogi zadala sanacijo bank in preglednejše upravljanjem državnega premoženja. Za to je pripravila, koalicija pa v DZ tudi sprejela, zakon o slabi banki in zakon o državnem holdingu, na katera pa sta bili vloženi zahtevi za referendum. Oba je preprečilo ustavno sodišče. Pripravila je tudi proračuna za leti 2013 in 2014.

Na zunanjepolitičnem področju je bilo v ospredju urejanje odnosov s Hrvaško. Prav tako je vlada nadaljevala tradicijo obiskovanja slovenskih regij. Začela pa je tudi pripravljati shemo za izplačilo odškodnin t. i. izbrisanim.

Vse do januarja letos je vlada z manjšimi zaostrovanji, delovala dokaj enotno, a prve obletnice ni dočakala v začetni sestavi. Zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije sta iz koalicije že izstopili DL in DeSUS, medtem ko je SLS izstop napovedala za po koncu februarske seje DZ. Istočasno potekajo pogovori o oblikovanju začasne projektne vlade. Tako zdajšnja vlada druge obletnice najverjetneje ne bo dočakala.