Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada potrdila predlog nadzornikov SDH

Deli na:
Vlada potrdila predlog nadzornikov SDH

Foto: Bobo

Vlada je danes potrdila seznam kandidatov za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). DZ za imenovanje v nadzorni svet predlaga Barbaro Smolnikar, Damjana Beliča, Draga Ferfoljo, Duška Kosa in Lidio Glavina. DZ bo o seznamu odločal predvidoma na julijski seji.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Dušan Mramor, je vlada seznam kandidatov potrdila soglasno.

Na drugi razpis se je prijavilo 64 kandidatov, od tega jih je 32 izpolnjevalo pogoje. Od teh je strokovna komisija, v kateri so bili Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode, 15 kandidatov pozvala, naj izpolnijo še ostale zahtevane elemente prijave, kar je storilo 14 kandidatov. Te je komisija razdelila v tri sezname, v osnovnega in dva dopolnilna.

"Izbor 14 kandidatov je neprimerno strokovnejši, z več izkušnjami, tudi mednarodnimi, kot je bil izbor v prvem poizkusu. Bil je dejansko izjemno dobra baza, iz katere se je naredil končni predlog," je povedal minister, ki je predloge še sam proučil ter iz prve skupine izbral dva, iz druge dva in iz tretje enega kandidata.

"Strokovno gledano imajo izjemno visoko izobrazbo, ob tem pa tudi izjemne izkušnje ne le v slovenskih podjetjih in finančnih institucijah, ampak tudi v podjetjih v svetu, kot so Electrolux, Husquarna, Studio Moderna, Letrika in tako naprej," je dejal.

Trije od kandidatov imajo magistrski naziv ali magister poslovodenja, en je doktor poslovodenja in en diplomirani sociolog. Po Mramorjevih besedah imajo izjemne izkušnje in so se dodatno izobraževali tudi drugod v Evropi in v ZDA.

Vsi govorijo angleško in praktično noben ne govori manj kot tri jezike. "Tako da so dejansko zelo odprtih pogledov," je dejal Mramor.

Glede strokovnih kompetenc je povedal, da peterica skupaj pokrije vseh pet področij, ki naj bi jih pokril nadzorni svet SDH - področja financ, korporativnega upravljanja, upravljanja obveznosti in premoženja ter korporativnega prava. Izpostavil je dejstvo, da sta med njimi dve kandidatki, saj "dobrih timov brez žensk ni".

Kot je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil Mramor, je vlada z imenovanjem že na današnji seji pohitela iz dveh razlogov: ker je imel minister izbor že pripravljen in ker želi vlada ujeti julijsko sejo DZ. Nadzorniki bodo namreč mandat nastopili prvi dan po potrditvi v DZ, vlada pa želi, da bi se to zgodilo že julija.

Na vprašanje, kaj ob novih nadzornikih čaka upravo, Mramor ni želel odgovoriti. "Vemo, kakšne so funkcije nadzornega sveta. Odgovoren je za poslovanje podjetja oziroma v tem primeru SDH," je dejal. Dodal pa je še, da se politika prejemkov nadzornikov ni spremenila glede na dosedanji nadzorni svet.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da predlog ministra za finance podpirajo. Po njegovem mnenju je izbor bistveno boljši kot prvi. Gre za strokovnjake, za katere pričakuje, da bodo vestno in odgovorno opravljali svoje delo. Pozna jih le na podlagi referenc, a te so takšne, da prepričajo. Poslanska skupina DeSUS jih bo podprla, je napovedal.

Nadzorni svet SDH bo imenovan za petletni mandat z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. DZ bo glasoval le o celotnem predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.