Revija Reporter
Slovenija

Velik dan za državne svetnike: preprečiti skušajo praznični 2. januar

STA

20. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Državni svet bo danes odločal o treh vetih, tudi na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je DZ 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Odločal bo tudi o vetu na novelo zakona o lokalni samoupravi, ki omogoča odpoklic župana, in na zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica.

Glasovanje o vetu na zakon o praznikih in dela prostih dnevih bodo državni svetniki opravili na pobudo interesne skupine delodajalcev. A noveli, ki je bila v DZ sprejeta pred tednom dni, se na morebitnem vnovičnem glasovanju v DZ obeta ponovna podpora.

Veto na novelo zakona o lokalni samoupravi želi interesna skupina lokalnih interesov. Uzakonitvi instituta odpoklica župana namreč nasprotujejo v občinah, saj menijo, da lahko zamaje stabilnost lokalne samouprave.

Državni svet je sicer že v postopku sprejemanja zakona podal odklonilno mnenje o noveli. Tej nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni SLS, ki ima veliko število županov. Napovedali so, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo, če bo novela sprejeta. Novelo je DZ 15. decembra sprejel s 45 glasovi za in 19 proti. Kljub temu pa kaže, da vnovična podpora noveli ni vprašljiva.

Veto na zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, ki naj bi jo izvedel avtomobilski dobavitelj Magna Steyr, pa je prišel na dnevni red seje s podpisi svetnikov s prvopodpisanim Cvetkom Zupančičem. Pri pobudi ga je podprla tudi interesna skupina lokalnih interesov.

Že na razpravi na seji DZ je nekatere poslance zmotilo, da se bo za izvedbo uporabila najboljša kmetijska zemlja. A je večino na koncu prepričala namera o vsaj 1000 delovnih mestih. DZ ga je 15. decembra potrdil z 58 glasovi za in tremi proti.

V primeru izglasovanih vetov bodo poslanci o zakonodaji vnovič odločali na izredni seji, ki bo najverjetneje v petek.