Revija Reporter
Slovenija

Bo na vrhu HSE res Nikolić, ki se sestaja z udbovcem Isajlovićem?

Jože Biščak

3. apr. 2017 16:54 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Danes naj bi nadzorni svet HSE na položaj novega generalnega direktorja imenoval Stojana Nikolića, v vodstvo naj bi prišla tudi Barbara Gorjup, članica nadzornega sveta, pravi Reporterjev neuradni vir.

Potem ko je pretekli teden generalni direktor HSE Gorazd Skubin pristal na sporazum o odstopu in prekinitvi mandata ter je začasno vodenje HSE prevzel finančni direktor Stojan Nikolić, naj bi danes nadzorniki Nikolića potrdili za novega generalnega direktorja. V vodstvu naj bi se mu pridružila še nadzornica Barbara Gorjup.

Odhod Skubina pretekli teden naj bi bil kadrovski poraz SMC. Skubin je namreč veljal za kader vladajoče stranke, nadzorniki so bili z njim nezadovoljni, ker se nič ne premakne pri poslovni sanaciji HSE. Poleg tega naj bi bil boter Stojana Nikolića razvpiti lobist in nekdanji udbovec Drago Isajlović.

Nikolić sicer pri finančnikih in bankirjih ni dobro zapisan. Lani je Delo objavilo dokument, ki priča, da mednarodni finančni trg izgublja zaupanje v HSE. »Finančni direktor Stojan Nikolič dobrega pol leta po prihodu na HSE ni obvladoval položaja v Tešu, ni dobro razumel stališč bank, ki so jamčile za 110-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke (EIB), in kljub večkratnim opozorilom ni imel načrta B,« so zapisali v Delu in dodali, da so iz pridobljenega dokumenta razbrali, da ta banka ni verjela, da bi HSE lahko uspela z izdajo obveznic, kar se je na koncu izkazalo za pravilno predvidevanje.

Povedano drugače. Nikolić se je odpovedal poceni krediti EIB, HSE naj bi vzela zelo drag kredit. Naš vir trdi, da bo »škoda zaradi višjih obrestih v 20 letih presegla 40 milijonov evrov«. Sicer je Stojan Nikolić povezan tudi s sporno pogodbo Premogovnika Velenje z nekdanjim politikom Tonetom Ropom, o čemer smo že poročali.