Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Slovenija

Vlada neomajna: Brez privilegijev za študente

Deli na:

Predstavniki študentske organizacije so na srečanju s premierom Borutom Pahorjem danes poskušali zgladiti razhajanja glede predloga zakona o malem delu, a tudi tokrat niso našli dokončnih rešitev. Študentje naj bi do petka pripravili amandmaje na zakon ter se s Pahorjem spet sestali prihodnji teden. Tedaj bo znana tudi odločitev glede protestov.

Predstavniki študentske organizacije so na srečanju s premierom Borutom Pahorjem danes poskušali zgladiti razhajanja glede predloga zakona o malem delu, a tudi tokrat niso našli dokončnih rešitev. Študentje naj bi do petka pripravili amandmaje na zakon ter se s Pahorjem spet sestali prihodnji teden. Tedaj bo znana tudi odločitev glede protestov.

"Sistem želimo urediti v dobro študentov, za katere želimo, da bi čim prej doštudirali, se zaposlili, si ustvarili družine in živeli človeka dostojno življenje," je v izjavi za javnost po srečanju na vladi dejal Pahor. Problem, s katerim se soočajo, pa po njegovem je, da danes študentje zaradi svojih socialnih problemov delajo dlje, da imajo denar za svoje potrebe in celo za potrebe svojih družinskih članov.

Pahor upa, da bodo s študenti prihodnji teden dosegli dogovor, a to ni nujno. "Vsak od nas ima različne interese in odgovornosti. Stvari si želimo urediti tako, da bodo dolgoročno vzdržne s socialnega in funkcionalnega vidika ter tudi s strani pravic in obveznosti študentov in države," je dejal Pahor.

Danes so se dogovorili tudi, da bodo še v mesecu maju vlada ter študentje pripravili nacionalno konferenco, ki bo poskušala osvetliti položaj študenta. Toda konferenco bi morali po ocenah predsednice Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katje Šoba pripraviti prej. Prepričana je namreč, da bi se morali o zakonu bolj usklajevati, pogovoriti in analizirati stanje.

Povedala je, da bodo do petka poslali ministrstvu svoje sicer že znane pripombe na zakon. Študenti se bodo po sestanku s Pahorjem prihodnji teden odločili glede demonstracij, Šoba pa ocenjuje, da bo proteste prihodnji teden najverjetneje napovedala.

Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika želi vlada doseči, da bi študentsko delo postalo del regularnega trga dela ter da na drugi strani posameznik v delo ne bi bil prisiljen. Ponovno je izpostavil pozitivne rešitve zakona, že v četrtek pa gre v vladno odločanje zakon o upravičenosti iz javnih sredstev, ki bo na novo urejal državne štipendije.

Študentje sicer zahtevajo, da se študentsko delo ureja v posebnem zakonu, a vlada na to ne pristaja. Po Svetlikovih besedah morajo omogočiti dostop do malega dela vsem skupinam pod enakimi pogoji. "Ne moremo si privoščiti ureditev posebnega dela za posebno skupino, do katerega drugi nimajo dostopa. Nesprejemljivo je tudi, da na osnovi takega dela ne bi plačevali prispevkov," je poudaril Svetlik.

ŠOS se boji, da bi študentsko delo upadlo in si študenti študija ne bi mogli privoščiti. Šoba opozarja na celostno ureditev področja in je tudi do štipendij skeptična: "Iz vreče, v katero se ne bo dajalo, se ne more jemati", pravi.

O malem delu bodo sicer na seji Ekonomsko socialnega sveta v četrtek razpravljali tudi socialni partnerji, ki se glede predloga razhajajo. Po besedah Svetlika bo po seji jasno, ali se lahko uskladijo, a v glavnih zadevah ni razhajanj, zagotavlja.

loading...
Loading...