bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković in socialni partnerji dosegli dogovor o intervencijskem zakonu

Deli na:
Janković in socialni partnerji dosegli dogovor o intervencijskem zakonu

Foto: Arhiv Reporterja

Socialni partnerji so danes z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem dosegli soglasje glede interventnega zakona, je povedal Janković. Transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev po dogovoru ostanejo zamrznjene v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Poleg tega so se dogovorili, da v prvem polletju 2012 ne bo nobenih enostranskih posegov v dosežen dogovor. Parlamentarne stranke pa se bodo po Jankovićevih besedah zavezale k varčevalnim ukrepom, zlasti pri javnih naročilih, kar je izpostavilo že računsko sodišče.

"Tako smo dobili šest mesecev časa za dogovarjanje o vseh potrebnih reformah," je dejal Janković. "V tem času se bomo morali dogovoriti, kako naprej," je opozoril.
 
Kot je dejal, so danes dokazali, da se znajo dogovoriti. "Računam na to, da bo Evropa to spoštovala in tudi obrestne mere bi bile lahko zaradi sprejetja interventnega zakona nižje," je ocenil. Tako prihranjena sredstva bi potem po njegovih besedah "res lahko šla na področja pravic upokojencev in brezposelnih".
 
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da je doseženi dogovor korak naprej, vendar pa bo treba počakati še na sestanek s poslanskimi skupinami danes popoldne, je povedal.
 
Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da so "Jankovića in predstavnike vlade uspeli prepričati, da je iz zakona nujno treba izvzeti nadomestila za čas brezposelnosti".
 
Opozarja pa na to, da šteje večina v državnem zboru. "Počakajmo na to, ali se bo ta večina oblikovala," je dejal. V sredo "smo namreč spremljali dogajanje v državnem zboru in videli, kakšen relief se oblikuje tam," je pojasnil.
 
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je doseženi dogovor v osnovi predlog, s katerim se je konfederacija že strinjala v predhodnih pogovorih z Jankovićem.
 
"Če ne bo nobenega drugega dogovora do sredine leta 2012, to pomeni, da se bodo takrat sprožili vsi tisti mehanizmi, ki bi morali začeti veljati že 1. januarja 2012 - tako npr. pri javnih uslužbencih napredovanja v nazive in plačne razrede," je spomnil.
 
Ob 11. uri se bodo v DZ sestali predstavniki parlamentarnih strank in se dogovorili o vsebini zakona, ob 14. uri pa se bodo sestali še s predstavniki sindikatov in upokojencev. Zakon bo po pričakovanjih obravnavan v petek na izredni seji DZ.