mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk na potezi - bo v dnevu in pol našel novega mandatarja?

Deli na:
Türk na potezi - bo v dnevu in pol našel novega mandatarja?

Foto: Primož Lavre

Do torka opolnoči ima predsednik republike Danilo Türk možnost predlagati novega kandidata za mandatarja. Türk bo pred sprejemom končne odločitve glede rešitve nastalega političnega položaja danes posvetoval še s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Türk se je v petek že sestal s predsednikom DZ Ljubom Germičem in predsednikom vlade, ki opravlja tekoče posle, Borutom Pahorjem.

Predsednik republike se bo s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin sestal predvidoma že zjutraj.

O notranjepolitičnih razmerah v državi, potem ko parlament minuli torek ni izglasoval zaupnice vladi, je sicer Türk najprej govoril s Pahorjem. Ta ga je med drugim seznanil z vsebino svojih posvetovanj v državnem zboru in o razmišljanjih v zvezi z razpisom predčasnih volitev, ki jim je Pahor naklonjen. Türk je ob tem ponovil svoje že večkrat javno izraženo stališče, da so predčasne volitve legitimna možnost.
 
Pahor je po srečanju s Türkom na novinarsko vprašanje, ali sta našla rešitev za izhod iz politične krize, odgovoril, da je rešitev ponujal, ko je želel s svojo vlado opraviti delo do konca, a žal tega DZ ni sprejel. Posledice so "vidne in se bodo samo poslabševale", je menil Pahor, vendar dodal, da ne bi rad strašil ljudi.
 
V petek pa je Pahor predsednika DZ Ljuba Germiča obvestil, da se odpoveduje možnosti, da bi zahteval ponovno glasovanje o zaupnici vladi.
 
Predsednik republike se je v petek sestal tudi z Germičem. Ta je po srečanju pojasnil, da se bodo do torka, ko poteče sedemdnevni rok za predlog za novega mandatarja, pogovarjali o nadaljnjih postopkih. Dotlej je tudi preuranjeno reči, ali bo predlog za novega mandatarja vložen ali ne.
 
Vprašanje predčasnih volitev je tako odprto še do torka.