Revija Reporter
Slovenija

Vlada na respiratorju: zdravstvena kriza je prerasla v politično

Ivan Puc

20. dec. 2020 20:00

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša je obrambo svojega mandata pred napadi Koalicije ustavnega loka in njenega prvega kandidata mandatarja Erjavca postavil na bojni črti proti covidu-19.

Vlada RS

Bo toliko smrti, kot jih statistično beležimo v državi in vse bolj čustveno doživljamo, vlada preživela. Zdravstvena kriza je že prerasla v odprto politično krizo.

Čemu je predsednik vlade Janez Janša je obrambo svojega mandata pred napadi Koalicije ustavnega loka in njenega prvega kandidata za mandatarja Erjavca postavil prav na črti boja proti covidu-19 in bližajočega cepljenja?

Kje je se zalomilo vladi in zdravstvenim oblastem sredi oktobra? Od takrat naprej je bilo varovanje v večji meri prepuščeno državljanom.

Slovenija se z 1.053 umrlih na milijon prebivalcev nahaja na tretjem mestu, za Belgijo, Italijo in pred Španijo. Na Balkanu sta kritični državi BiH in Severna Makedonija, obe beležita več kot 1000 mrtvih. Katera država na svetu je še pred nami? Lahko še »napredujemo«?

Nemška kanclerka je znala, ko je njena država krepko presegla 500 mrtvih na dan, zelo čustveno nagovoriti državljane (tudi kake druge države), česar naš premier ni storil – je mar iz drugačnega testa?

Bo lahko vladno skupino strokovnjakov za covid-19 vodil predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel? Prvi epidemiolog bo moral počakati na razplet političnega spopada za novega mandatarja.

Pred nami je cepljenje. Pojasnjujemo, zakaj komunikacija ne sme biti osredotočena na zastraševanje ljudi in represivne ukrepe.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24