stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump zahteva denar za zid: Kriza na meji je vse hujša

Deli na:
Trump zahteva denar za zid: Kriza na meji je vse hujša

Razen Foxa so se druge mreže obotavljale, ker pričakujejo zavajanja in neresnice. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je na južni meji vse večja humanitarna kriza in kriza nacionalne varnosti, demokrata Nancy Pelosi in Chuck Schumer pa sta takoj za njim Američanom povedala, da Trump ustvarja umetno krizo, ker želi denar za zid na meji.

Trump je dejal, da vsi Američani trpijo zaradi nenadzorovanega nezakonitega priseljevanja, mamil in kriminalnih dejanj nezakonitih priseljencev. Pri teme je naštel primere grozljivih umorov, ki so jih izvršili nezakoniti priseljenci. Pred tem je sicer dejal, da si želi ustaviti humanitarno krizo in trpljenje žensk ter otrok, ki se podajajo na nevarno pot v ZDA.

Kljub nekaterim ugibanjem ni razglasil izrednih razmer, ampak je napovedal nov sestanek z voditelji kongresa v Beli hiši glede financiranja varnosti na meji ter dejal, da se bo financiranje vladnih agencij obnovilo, takoj ko bodo demokrati plačali 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko, ki bo na njihovo željo železen.

Demokrati nimajo nobene želje po nobenem zidu na južni meji, ne železnem, betonskem ali lesenem in tudi Trumpu ne nameravajo dati denarja zanj. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi in vodja senatnih demokratov Chuck Schumer sta zahtevala in tudi dobila priložnost za odgovor predsedniku v neposrednem prenosu televizijskih mrež takoj za njegovim govorom.

Opozorila sta, da je Trump 22. decembra prekinil financiranje lastne vlade, ker ni dobil denarja za zid, in poudarila, da so vsi za mejno varnost, s to razliko, da demokrati ne nameravajo zapravljati davkoplačevalskega denarja za neučinkovit zid. "Simbol Amerike mora biti Kip svobode, ne pa zid," je dejal Schumer, ki je skupaj s Pelosijevo spomnil, da je Trump trdil, da bo za zid plačala Mehika.

Pelosijeva in Schumer sta zavrnila Trumpove trditve o krizi na južni meji in ga pozvala, naj neha širiti strah z umetnim ustvarjanjem krize in neha imeti Američane za talca ter obnovi financiranje vlade, nakar se lahko naprej pogajajo o varnosti na meji.

Trump namerava danes obiskati južno mejo, še prej pa naj bi se spet pogajali v Beli hiši. Vendar pa sodeč po izjavah ene in druge strani rešitvi niso nič bližje, kot so ji bili pred televizijskima nagovoroma.

Trump je vztrajal pri svojem, čeprav je zahtevo za 5,7 milijarde dolarjev za zid skušal prikazati kot željo mejnih varnostnikov, ne pa kot svojo zahtevo za zid, ki ga je obljubljal že med kampanjo in trdil, da ga bo plačala Mehika.

Trump je imel dve leti časa, da dobi denar za zid, ko so republikanci imeli večino tako v senatu kot predstavniškem domu, vendar pa je zahtevo zaostril šele sedaj, ko so večino v predstavniškem domu prevzeli demokrati.



Pred 22. decembrom je senat z republikansko večino soglasno potrdil predlog zakona o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vseh vladnih agencij, ki letošnjega proračuna še nimajo potrjenega do februarja. Trump je nameraval predlog podpisati, vendar so ga napadli desničarski medijski komentatorji in ga obtožili izdaje predvolilne obljube.

Predsednik si je premislil in zavrnil podpis, kar je odvzelo denar med drugim ministrstvom za domovinsko varnost, finance, zunanje zadeve, pravosodje, kmetijstvo in notranje zadeve. Brez plače je 800.000 javnih uslužbencev. Trpijo nacionalni parki, letališka varnost, gospodarska statistika, kmetijska posojila, pomoč pri stanarinah in drugo.

Trumpova vlada zagotavlja, da bo našla denar za izplačilo preveč plačanih davkov v lanskem letu, čeprav je tudi davkarija zamrznjena, v torek pa je kmetijsko ministrstvo sporočilo, da ima denar za bone za hrano za 40 milijonov ameriških revnih le še za februar, marca pa ga bo zmanjkalo.

Trump se je za nagovor Američanom odločil, da jih prepriča v obstoj krize na meji, saj ankete kažejo, da se večina z zidom ne strinja in da večina krivi njega za prekinitev financiranja vlade. Demokrati so zahtevali priložnost za takojšen odgovor, ker so pričakovali zavajanja in laži.

Bilo je nekaj kreativne statistike in dejstev, kot na primer to, da demokrati želijo železne pregrade in da so pred leti sami želeli postaviti zid, kar pa ni res.

Američane je skušal prepričati, da jih pobijajo nezakoniti priseljenci, čeprav se sami med seboj pobijajo veliko bolj uspešno, kot to počnejo tujci. Vse resne študije ugotavljajo, da večina nezakonitih priseljencev prihaja v ZDA delat pošteno, stopnja kriminalitete med njimi pa je veliko manjša kot med domačini.

Trditev, da bo zid zaustavil dotok mamil v ZDA, je prav tako iz trte izvita. Velika večina mamil pride v ZDA po vodi in čez mejne prehode v tovornjakih in avtomobilih. Precejšen del pa pride v državo tam, kjer že je zid in to skozi predore pod zidom.

Problem mamil je v visokem povpraševanju ameriškega trga, problem nezakonitega priseljevanja, ki sicer zadnjih 20 let upada, pa v klavrnem stanju držav južno od ZDA. Demokrati opozarjajo, da zid teh dejstev ne bo spremenil. "Trump je zlorabil Ovalno pisarno za razpihovanje strahu in odvrnitev pozornosti od vrenja znotraj lastne vlade," je menil Schumer.