nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija danes o nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti

Deli na:
Koalicija danes o nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek je za danes popoldne na Brdu pri Kranju sklicala koalicijsko usklajevanje, na katerem bodo obravnavali nacionalni reformni program (NRP) in program stabilnosti. Slednji je za razliko od osnutka NRP še neznanka, v njem pa bo morala vlada začrtati ukrepe za konsolidacijo javnih financ.

Vrh koalicije - predsedniki, poslanci in generalni sekretarji koalicijskih strank, ministri in generalna sekretarka vlade - se bo začel ob 17. uri. Za danes je bila sicer predvidena tudi izredna seja DZ, na kateri bi poslanci razpravljali o ustavnih spremembah referendumske ureditve, a so se vodje parlamentarnih strank in poslanskih skupin na nedeljskem sestanku odločili, da bodo sejo prestavili.

Vrh koalicije bo danes obravnaval tudi program dela vlade.

Program stabilnosti, ki bo začrtal javnofinančno politiko za letos in prihodnje leto, je sicer še neznanka. Vlada bo morala v njem navesti potencialno boleče in nepriljubljene ukrepe za dvig prihodkov in znižanje odhodkov, da bi nadaljevala s konsolidacijo javnih financ.

Bratuškova je za sobotni hrvaški časnik Jutarnji list potrdila, da vlada razmišlja o dvigu DDV in uvedbi kriznega davka. Med davki, ki se omenjajo, so tudi davek na nepremičnine, davek na sladke pijače in davek na loterijske srečke.

Program stabilnosti naj bi danes dobili tudi sindikati in delodajalci, Ekonomsko-socialni svet pa ga bo obravnaval v sredo.

Vlada v osnutku NRP kot ključni prioriteti ekonomske politike v letošnjem letu navaja zagon gospodarstva skozi sanacijo razmer v bančnem sistemu, nadaljevanjem strukturnih reform, ukrepi za postopno razdolževanje gospodarstva in izboljšanje poslovnega okolja ter nadaljevanje konsolidacije javnih financ.

V okviru prodaje državnega premoženja se omenja prodaja enega ali dveh javnih podjetjih, pa tudi ene od državnih bank - Bratuškova je za Jutarnji list ocenila, da bo to NKBM.

NRP je tako kot program stabilnosti del cikla tesnejšega usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik ter strukturnih reform članic EU, t. i. evropskega semestra. Oba dokumenta naj bi vlada v Bruselj poslala predvidoma v četrtek.