nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrh koalicije o nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti

Deli na:
Vrh koalicije o nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti

Foto: Bobo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je za ponedeljek na Brdu pri Kranju sklicala koalicijsko usklajevanje, na katerem bodo obravnavali nacionalni reformni program in program stabilnosti, pa tudi program dela vlade. Nacionalni reformni program (NRP) in program stabilnosti naj bi vlada v Bruselj poslala predvidoma v četrtek.

Bratuškova je na vrh koalicije sklicala predsednike, poslance in generalne sekretarje koalicijskih strank, ministre in generalno sekretarko vlade, je razvidno iz vabila na koalicijsko usklajevanje, ki so ga iz kabineta predsednice vlade poslali danes.

Vrh koalicije se bo na Brdu pri Kranju začel ob 17. uri oziroma uro po končani izredni seji DZ, na kateri bodo poslanci sicer razpravljali o ustavnih spremembah referendumske ureditve. Če izredna seja DZ ne bo končana do 19. ure, bo vrh koalicije predvidoma prestavljen na sredo.

Medtem ko je osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP) že znan, pa je program stabilnosti, ki bo začrtal javnofinančno politiko za letos in prihodnje leto, še neznanka.

V programu stabilnosti bo morala vlada navesti potencialno boleče in nepriljubljene ukrepe za dvig prihodkov in znižanje odhodkov, da bi nadaljevala s konsolidacijo javnih financ. Med davki, ki se omenjajo, so dvig DDV, posebni začasni krizni davek na plače in davek na nepremičnine ter nekaj drugih davščin, kot sta davek na sladke pijače in na loterijske srečke.

Osnutek NRP je 26. aprila obravnaval Ekonomsko-socialni svet, predstavniki sindikatov in delodajalcev pa so morali pripombe na osnutek finančnemu ministrstvu posredovati do 29. aprila. V osnutku NRP je za sindikate ena od bolj bolečih točk privatizacija, problematična se jim zdi tudi predlagana zaostritev pokojninske ureditve.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so medtem opozorili, da gospodarstvo ne pristaja več na nikakršne obremenitve, zato so vlado pozvali, naj ne stori napake in naj dodatno ne obremeni gospodarstva in državljanov z novimi ali višjimi davki ter dajatvami, preden z dejanji poseže v racionalizacijo javnega sektorja in zagon gospodarstva.

Predstavniki sindikatov in delodajalcev so na seji Ekonomsko-socialnega sveta sicer izrazili razočaranje, ker nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti niso mogli obravnavati paketno. Program stabilnosti naj bi sindikati in delodajalci prejeli v ponedeljek, Ekonomsko-socialni svet pa ga bo obravnaval v sredo.

Vlada v osnutku NRP kot ključni prioriteti ekonomske politike v letošnjem letu navaja zagon gospodarstva skozi sanacijo razmer v bančnem sistemu, nadaljevanjem strukturnih reform, ukrepi za postopno razdolževanje gospodarstva in izboljšanje poslovnega okolja ter nadaljevanje konsolidacije javnih financ.

Nacionalni reformni program je tako kot program stabilnosti del cikla tesnejšega usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik ter strukturnih reform članic EU, t. i. evropskega semestra.

Na podlagi ocene reformnega in proračunskega načrta nato Evropska komisija za vsako od članic pripravi priporočila, o katerih nato razpravljajo tudi članice unije. Lani je komisija Slovenijo opozorila, da se bo morala pri reformah in urejanju javnih financ bolj potruditi.

Dokument vsebuje oceno uresničevanja priporočil evropskih partneric in pa prihodnje reformne ukrepe Slovenije ter je del načrta, s katerim naj bi država mednarodno javnost prepričala o tem, da je svoje težave sposobna rešiti sama.