pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak ta teden pričakuje napredek pri socialnem sporazumu

Deli na:
Vizjak ta teden pričakuje napredek pri socialnem sporazumu

Foto: Primož Lavre

Delovne skupine, ki usklajujejo vsebino posameznih področij socialnega sporazuma 2012-2016, intenzivno delajo, pravi minister za delo Andrej Vizjak, ki pričakuje, da bodo ta teden večino stvari, tudi glede zakona o delovnih razmerjih in pokojninske reforme, zaprli. Ocenjuje, da bi lahko bil predlog sporazuma na ESS septembra.

Kot je minister povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi trendov pri brezposelnosti, je okoli polovica področij zaprtih.

Pričakuje, da bodo delovne skupine, za sodelovanje na katerih predstavniki delodajalcev "ne kažejo velikega zanimanja", v tem tednu večino področij uskladile, pri čemer da bodo nekatera vprašanja, kjer so stališča diametralno nasprotna, ostala odprta.

"Do konca tedna pričakujemo precej napredka pri delu teh skupin," je dejal Vizjak. Skupine po njegovih besedah trenutno med drugim obravnavajo novi zakon o delovnih razmerjih, v prihodnjih dneh je na vrsti še pokojninska reforma.

Po njegovih pričakovanjih bodo prihodnji teden ocenili dosedanji napredek, nato do 15. avgusta ne bo pogajanj, socialni sporazum pa naj bi bil za obravnavo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) pripravljen septembra.


Delovne skupine, v katerih naj bi sodelovali predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev, usklajujejo vsebino sporazuma na sedmih področjih: javnofinančni okvir, učinkovita in ekonomična javna uprava, delovanje pravne države in pravna varnost, trajnostno naravnan gospodarski razvoj, trg dela in zaposlovanje, znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja ter socialna politika in zdravstvo po meri ljudi.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) je danes sporočila, da je njen predsednik Branimir Štrukelj danes zapustil pogajanja delovne skupine, ki usklajuje poglavje o javnih financah, ker od vladne strani ni dobil zahtevanega opravičila za "podcenjujoče zavajanje sindikatov" glede zakona o državnem holdingu.

Ministrstvo za finance je namreč prejšnji teden trdilo, da predloga zakona o državnem holdingu ne more dati, ker da se še piše. "Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je bil zakon celo javno objavljen med vladnimi gradivi na spletni strani vlade, kar se je sicer izkazalo kot netočno," je poudaril Štrukelj.

Po predlogu bi državni holding, ki bi upravljal z vsem državnim premoženjem, v upravljanje dobil tudi sredstva Kapitalske družbe in s tem, prek Modre zavarovalnice, tudi zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence, kapitalski vzajemni pokojninski sklad in prvi pokojninski sklad RS.

Predstavniki sindikatov so danes opozorili tudi na odnos ministrske strani v delovni skupini za področje znanja in ustvarjalnosti kot temelja razvoja. Resornemu ministrstvu očitajo netransparentnost pri pripravi sprememb uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov ter ga pozivajo, naj podaljša razpravo o tem dokumentu.