Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Acta padla v evropskem parlamentu

Deli na:
Acta padla v evropskem parlamentu

Foto: Reuters

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino zavrnili mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju Acta. Proti spornemu sporazumu, ki je v svetu sprožil val protestov, je glasovalo 478 parlamentarcev, 39 jih je bilo za, 165 jih je bilo vzdržanih.

Izid današnjega glasovanja pomeni, da sporazum v Evropski uniji ne more stopiti v veljavo.

Zavrnitev Acte je parlamentarcem predlagalo več parlamentarnih odborov. To je danes tik pred glasovanjem spomnil tudi avtor poročila o Acti, Britanec David Martin (S&D). "Acto so že tolikokrat ubili, da ne more preživeti," je dejal in dodal, da je "čas, da zagovornikom Acte pustimo, da žalujejo in ostalim, da se premaknemo naprej".

Poslanec Christofer Fjellner je v imenu največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) tik pred glasovanjem predlagal, da bi predlog poročila o Acti vrnili nazaj v matični parlamentarni odbor za mednarodno trgovino, a je bil predlog zavrnjen.

V EPP menijo, da bi morali pred glasovanjem počakati odločitev Sodišča EU. V presojo sodišču je po odločnem nasprotovanju javnosti Acto dala ena od podpisnic sporazuma, Evropska komisija. Sodišče naj bi presodilo, ali Acta krši svobodo izražanja in obveščanja, varstvo podatkov ter pravice intelektualne lastnine.

Po mnenju številnih poslancev Acta krši svobodo izražanja, je v nasprotju z demokratičnimi načeli in ne zagotavlja zaščite evropske intelektualne lastnine v globalnem smislu ter združuje intelektualno in fizično blago. Kritični so tudi do dejstva, da se sporazumu niso pridružile države, ki so glavni vir ponarejenega blaga.