pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ker Štrukelj ni prejel opravičila, je zapustil pogajanja

Deli na:
Ker Štrukelj ni prejel opravičila, je zapustil pogajanja

Foto: Bobo

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je danes zapustil pogajanja delovne skupine, ki usklajuje besedilo poglavja o javnih financah za sklenitev socialnega sporazuma. To je storil, ker od vladne strani ni dobil zahtevanega opravičila za "podcenjujoče zavajanje sindikatov" glede zakona o državnem holdingu.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj je na današnjem sestanku, kot je pojasnil za STA, ponovil očitek, da so predstavniki ministrstva za finance prejšnji teden na pogajanjih za sklenitev socialnega sporazuma o javnih financah grobo zavajali socialne partnerje, ko so trdili, da zakona o državnem holdingu ne morejo dati, ker se še piše.

"Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je bil zakon celo javno objavljen med vladnimi gradivi na spletni strani vlade, kar se je sicer izkazalo kot netočno," poudarja Štrukelj. Dodaja, da je bil zakon v času sestanka delovne skupine pripravljen in da je državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič grobo zavajal socialne parterje s trditvijo, da se zakon še piše, čeprav bi lahko pošteno povedal, da predloga zakona pred sprejetjem na vladi ne bodo posredovali socialnim partnerjem.

Ker je Štrukelj vztrajal pri opravičilu za nedopustno in podcenjujoče zavajanje predstavnikov sindikatov, Živkovič pa je opravičilo zavrnil, je Štrukelj, kot pravi, zapustil pogajanja. O nadaljnjih ukrepih in ravnanjih se bo KSJS, ki zastopa 74.000 članov sedmih reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, še odločala, je pristavil Štrukelj.

Kot je še pojasnil, gre pri zakonu o državnem holdingu za zakon, s katerim naj bi se upravljalo z zadnjimi 10 milijardami evrov državnega premoženja, zato so sindikalisti po njegovih besedah prepričani, da tako na "rokohitrski način s poseganjem v družbene dogovore, ki so se sklepala s socialnimi partnerji desetletje, ni mogoče poseči v ta razmerja".

To je tudi razlog, da je ta zakon predsednik KSJS, kot še pove, imenoval "revolucionarni dekret", ker preprosto izničuje in se ne ozira na sprejete dogovore v zvezi z upravljanjem državnega premoženja in premoženja, ki ni last države (kot so pokojninska sredstva javnih uslužbencev).



Ministrstvo za finance zavrača navedbe Štruklja, da naj bi zavajalo socialne partnerje glede zakonodaje o upravljanju državnega premoženja, so sporočili s tega ministrstva.

Kot pojasnjujejo, so predstavniki ministrstva socialnim partnerjem na pogajanjih za sklenitev socialnega sporazuma prejšnji teden pojasnili, da zakon, ki bo določal oblikovanje Slovenskega državnega holdinga, še ni pripravljen, zato jim ga še ni možno posredovati.

Na ministrstvu bi pričakovali, da bodo predstavniki sindikatov razumeli, da vladni pogajalci predlogov zakonodaje, ki bo urejala prihodnje upravljanje državnega premoženja, ne morejo predstaviti in posredovati socialnim partnerjem, dokler ti niso dokončno pripravljeni in usklajeni na vladni ravni. Poudarili so, da so gradivo namreč do konca tedna vsebinsko dograjevali ter ga nato posredovali v medresorsko usklajevanje. Javnosti bo po navedbah ministrstva dostopno, ko bo predlog zakona usklajen.

Vsi osnutki, ki so bili pripravljeni, preden je zakon šel v medresorsko usklajevanje, so bili zgolj delovne verzije in nikakor ne dokončno besedilo zakona, opozarjajo.

Ministrstvo za finance pozorno spremlja in analizira vse oblike pripomb in pobud zainteresirane javnosti, ki so bile posredovane neposredno na ministrstvo ali izražene preko medijev in jih bo v največji možni meri tudi upoštevalo. Hkrati pa poudarjajo, da je ministrstvo "konstruktivnost do socialnih partnerjev dokazalo tudi s tem, da je v času priprave zakona upoštevalo tudi mnenja in pomisleke, ki so jih sindikati izrazili na pogajanjih za socialni sporazum".