stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak o dvigu DDV: Taki ukrepi bodo zgolj poglobili recesijo

Deli na:
Vizjak o dvigu DDV: Taki ukrepi bodo zgolj poglobili recesijo

Foto: Arhiv Reporterja

Odločitev vlade, da s 1. julijem zviša davek na dodano vrednost (DDV), je po oceni poslanca SDS Andreja Vizjaka napačna. Dvig DDV bo namreč po njegovih besedah prizadel gospodarstvo, ki se v teh kriznih časih že tako ali tako bori za preživetje, prav tako pa omenjeni ukrep ne bo dosegel želenih finančnih učinkov.

"Tudi izkušnje iz drugih držav kažejo, da tak ukrep vodi v spiralo zmanjševanja gospodarske aktivnosti, potrošnje ter posledično zniževanja prihodkov v državni proračun," je na spletni strani SDS zapisal Vizjak in dodal: "Ker je takšna odločitev najslabša možna odločitev, ji v teh razmerah ostro nasprotujemo".

Kot je dodal, Slovenija danes potrebuje predvsem ukrepe za oživitev gospodarstva in racionalizacijo delovanja države, zato bi bilo treba najprej na teh dveh področjih storiti vse, kar je mogoče.

"Poudarjamo tudi, da tovrstni ukrepi ne vodijo iz krize, na žalost bodo zgolj poglobili recesijo in tako ne bodo dosegli želenih učinkov glede finančne konsolidacije. Dvomimo tudi, da bo Evropska komisija naklonjena takšnemu pristopu vlade," je še poudaril Vizjak.

Vlada se je danes odločila, da s 1. julijem zviša DDV, zaenkrat pa še ne bo uvedla kriznega davka. Splošna stopnja DDV se bo zvišala z 20 na 22 odstotkov, znižana pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala predsednica vlade Alenka Bratušek, se vlada zaveda, da noben dvig davka ne vpliva pozitivno na gospodarstvo. "Izbrali smo takšnega, ki najmanj negativno vpliva na gospodarsko rast," je pojasnila.