Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Od danes nižje cene mobilnega gostovanja v EU

Deli na:
Od danes nižje cene mobilnega gostovanja v EU

Foto: Reuters

Danes je začela veljati uredba EU o gostovanju v mobilnih omrežjih, s katero se bodo cene prenosa podatkov znižale za 36 odstotkov. Odhodni klici lahko odslej stanejo največ 24 centov na minuto plus DDV, dohodni največ sedem centov na minuto plus DDV. Za pošiljanje kratkega sporočila bo mobilni operater lahko zaračunal največ osem centov plus DDV.

Podatkovno gostovanje bo tako letos do 91 odstotkov cenejše kot leta 2007, obseg podatkovnega gostovanja pa se je v istem obdobju povečal za 630 odstotkov. Operaterji lahko sicer po želji ponudijo tudi nižje cene in nekateri so za klice in pošiljanje kratkih sporočil že začeli v celoti odpravljati premije ali vzpostavljati območja brez stroškov gostovanja v določenem predelu Evrope.

Prihranili bodo tudi turisti, ki bodo obiskali Hrvaško, saj bo prenos podatkov skoraj 15-krat cenejši, pošiljanje kratkih sporočil ali klicanje v katero koli drugo državo EU pa bo 10-krat cenejše.

Od 1. julija 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko. EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih, ki so pokrivala le odhodne in prejete klice, prvič uvedla leta 2007. Leta 2009 jih je razširila še na SMS.