stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Višje sodišče potrdilo sodbo v zadevi Patria; Janša o »uničevanju političnih nasprotnikov«

Deli na:
Višje sodišče potrdilo sodbo v zadevi Patria; Janša o »uničevanju političnih nasprotnikov«

Foto: Bobo

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria in sodba je postala pravnomočna. Predsednik SDS Janez Janša je tako obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev za zapahi.

Tožilstvo je tako sodbo pričakovalo, ker ustreza dejanskemu stanju, je v izjavi po prejemu sodbe v zadevi Patria dejal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc. Zaskrbljujoče pa je, da se je tožilstvo moralo ukvarjati z državnimi institucijami, vlado in predsednikom vlade, je dodal. Poudaril je, da tožilstvo ni imelo nobenih političnih ciljev.

Sodba je sicer po njegovem mnenju potrditev, da je tožilstvo delalo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših oblik kaznivih dejanj, kot je bilo v tem primeru.

"Tukaj ni problem strank, levih ali desnih, gre za to, da v naši družbi ni ničelne tolerance do korupcije," je povedal tožilec. Kot je nadaljeval, del politike celo nudi podporo ljudem, ki so obremenjeni s koruptivnimi odnosi, in to ga skrbi. To se namreč ne bi smelo zgoditi in sodba to po njegovem jasno izraža.

Na vprašanje, ali s tem želi povedati, da zadnje dogajanje v PS odraža odnos do korupcije v Sloveniji, Ferlinc odgovarja, da tega ne želi na tak način komentirati, saj bi se s tem spustil v politično ocenjevanje. "Ravno za to mi gre, da bi pravne probleme reševali po pravni poti, ne pa po politični poti," je dodal. Tudi na vprašanje, ali je vesel zaradi sodbe, je odvrnil, da ga bolj skrbi stanje v družbi.

"Pritožbe zagovornikov obdolženih Janše, Črnkoviča in Krkoviča se zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sodba sodišča prve stopnje," je zapisano v sodbi Višjega sodišča v Ljubljani. Vsi trije bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni. Plačati bodo morali tudi sodne takse.

Zakon o kazenskem postopku predvideva, da sodba postane pravnomočna, ko sodišče prve stopnje prejme spise z overjenimi prepisi sodbe sodišča druge stopnje, kar se je zgodilo danes.

Drugostopenjska sodba prihaja skoraj leto dni po prvostopenjski, ko je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek trojico spoznala za krivo kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Tako Janša kot Krkovič in Črnkovič sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov. Zato je tudi pričakovati, da bodo obsojeni iskali pravico na višjih instancah. Zoper pravnomočno sodbo so namreč še možna pravna sredstva, sodba pa se izvrši, ko je vročena in ko za njeno izvršitev ni zakonskih ovir.

Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij pa navaja, da obsojenca na prestajanje kazni pozove okrožno sodišče, na čigar območju ima obsojenec stalno oziroma začasno prebivališče. To sodišče stori najpozneje v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe.

Nekdanji predsednik vlade Janša je po mnenju sodišča v poslu nabave oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Črnkovič je Jožetu Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič pa je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Prvostopenjski epilog je zadeva Patria doživela tudi v Avstriji in na Finskem. Medtem ko je bila avstrijska sodba obsodilna za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je finsko sodišče nekdanje odgovorne v Patrii oprostilo.

V Sloveniji pa sta bila v t. i. zadevi Patria II pred nekaj tedni na prvi stopnji na zaporni kazni obsojena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta. Zupan je bil zaradi zlorabe položaja obsojen dve leti in pol zapora, Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja na štiri leta in štiri mesece zapora. Obsojena sta napovedala pritožbo.

Odvetnik Krkoviča napovedal zahtevo za varstvo zakonitosti

Brigadir Tone Krkovič današnje sodbe višjega sodišča v primeru Patria še ni videl, a poudarja, da ni pričakoval nič drugega kot oprostilno sodbo. Njegov odvetnik Jože Hribernik je sodbo označil za politično. Napovedal je uporabo še možnih pravnih sredstev, vsekakor bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Krkovič je spomnil, da je vsakič ob prihodu na sodišče v izjavi novinarjem opozarjal, da ima "njegovo kaznivo dejanje ime Tone Krkovič" in je zato pričakoval, da bo vsaj kaznivo dejanje dobilo svoje ime oz. svojo kvalifikacijo. O tem, ali bodo zaprosili za alternativno prestajanje kazni, pa za zdaj po Hribernikovih besedah še ne razmišljajo.

Ivan Črnkovič je za 24ur dejal: "Vedel sem, da bom obsojen takoj, ko sem višjega sodnika pogledal v oči. Jasno mi je bilo, da sem zanj kriv."

Prvak SDS Janša je novico komentiral na twitterju: