nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodba v zadevi Patria doslej vročena le štirim od sedmih naslovnikov

Deli na:
Sodba v zadevi Patria doslej vročena le štirim od sedmih naslovnikov

Foto: Bobo

Le nekaj dni pred iztekom roka za prevzem pisnega odpravka v zadevi Patria, je ljubljansko okrajno sodišče sodbo uspelo vročiti štirim od sedmih naslovnikov. Sodbo so namreč poslali v ponedeljek, 9. septembra, zakonski rok za vročitev pa je 15 dni. Če je ta neuspešna, se sodba vrne na sodišče.

Po pojasnilu okrajnega sodišča se sodba vroča po osebnem vročevalcu. Na dan, ko je bila ta poslana, so jo prevzeli na tožilstvu in pa zagovornik prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča, odvetnik Dejan Marković. Kasneje jo je prevzel še brigadir Tone Krkovič. Kot pravijo na sodišču, so to tudi vse vročilnice, za katere so do danes prejeli povratnice. Je pa Krkovičev zagovornik Jože Hribernik za STA potrdil, da je sodbo prevzel danes in dodal, da pritožba absolutno sledi.

Sodbo namerava v roku, kakor je pojasnil za STA, prevzeti tudi Črnkovič, ki prav tako "dela na tem", da se bo pritožil. Vprašanje je torej, ali bo do izteka roka sodbo prevzel tretji obsojeni, predsednik SDS Janez Janša. V SDS namreč na vprašanje STA, ali je pošto že prevzel, še niso odgovorili, njegov zagovornik Franci Matoz pa je za STA dejal le, "ne komentiram". Sta pa ravno Janša in Matoz v času čakanja na sodbo, ki je bila izrečena 5. junija letos, večkrat poudarila, da bi morala biti poslana v mesecu dni, a da se to ni zgodilo.

Na sodišču so že takoj po izreku sodbe pojasnili, da bo njena pisna obrazložitev zaradi obsežnosti zadeve poslana po sodnih počitnicah. Sodišče je pisni odpravek sodbe poslalo skoraj natanko tri mesece po izreku sodbe.



Okrajna sodnica Barbara Klajnšek je tri obtožene, Janšo, Črnkoviča in Krkoviča, spoznala za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Trojica sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjuje, da je nedolžna ter da je proces politično motiviran.

Vsi trije obsojeni so že ob izreku sodbe napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Pritožba je možna v 15 dneh od prejema pisnega odpravka.