cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virantovi zdaj s podporo varčevalnemu zakonu koalicije, ne več opozicije

Deli na:
Virantovi zdaj s podporo varčevalnemu zakonu koalicije, ne več opozicije

Foto: Arhiv Reporterja

Vlada je na dopisni seji pripravila predlog sprememb varčevalnega zakona, ki zadevajo pokojnine, in ga po skrajšanem postopku poslala v sprejem državnemu zboru. Državljanska lista je dopoldne zagotovila, da v primeru predložitve vladnega zakona ne bo podprla opozicijskega predloga novele zakona, o katerem so poslanci danes prvič razpravljali.

Potem ko naj bi DL z napovedjo podpore opozicijski noveli varčevalnega zakona precej vznemirila koalicijske vrste, je DL od koalicije v ponedeljek dobila zagotovilo, da bo vlada danes pripravila svoj predlog sprememb, je dopoldne povedal prvak DL Gregor Virant.

Kot je pojasnil, ima vladni predlog za okoli 7,5 milijona evrov finančnih posledic v letu 2013. Predlog predvideva popravke zakona, ki posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik bivše SFRJ, izvzema iz znižanja pokojnin.

DL se sicer zavzema za nadgradnjo takih rešitev. Za ostale kategorije upokojencev, pri katerih so bile po mnenju DL storjene krivice, bo tako ta stranka verjetno vložila dopolnila v parlamentarnem postopku.

Opozicijski predlog sprememb varčevalnega zakona pa je po mnenju DL preveč radikalen, saj praktično izničuje varčevalne učinke 143. člena varčevalnega zakona. Usoda te novele, o kateri bodo poslanci glasovali predvidoma danes, je tako verjetno zapečatena.

Popravke varčevalnega zakona v 143. členu, ki zadeva pokojnine, so sicer že pred parlamentarnimi počitnicami zahtevale zlasti tri stranke: DeSUS, DL in SLS. Ministrstvo za delo je svoj predlog sprememb pripravilo na jesen in ga poslalo koaliciji v usklajevanje, vlada pa je po Virantovih besedah s predlogom zamujala in DL s tem "spravila v zagato". Ostale koalicijske partnerice so predlog kot tak že podprle.