stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Davek na nepremičnine bo predvidoma uveden postopno, zakon v DZ po nujnem postopku

Deli na:
Davek na nepremičnine bo predvidoma uveden postopno, zakon v DZ po nujnem postopku

Foto: Arhiv Reporterja

Koalicijska stranka DeSUS je podprla kompromisni predlog vlade o davku na nepremičnine, ki bo tako za stanovanjske nepremičnine predvidoma uveden postopoma. O predlogu zakona bo DZ odločal po nujnem postopku, so včeraj sklenili poslanci.

Po kompromisnem predlogu, ki ga je včeraj podprl izvršni odbor DeSUS, bi prihodnje leto osnova za davek na stanovanjske stavbe znašala 80 odstotkov, leta 2015 90 odstotkov, leta 2016 pa 100 odstotkov ocenjene vrednosti.

DeSUS je sprva predlagal, da bi se v letu 2014 davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po seji izvršnega odbora dejal, da so sicer ocenili, da je kompromisni predlog slab, a so se ga odločili podpreti zaradi politične stabilnosti v državi. "Če bi prišlo do padca vlade, bi v naslednjem letu, glede na to, da imamo sredstva do aprila 2014 in bo po tem potrebno novo zadolževanje, lahko prišli v situacijo, ko bi bile ogrožene plače v javnem sektorju, pokojnine. In te odgovornosti stranka DeSUS ne more sprejemati," je povedal.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je odločitev DeSUS ocenil kot zelo pomembno. Po njegovem mnenju je sedaj v koaliciji dosežen dogovor glede nepremičninskega davka.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je menil, da se je zdaj pokazalo, da so v koaliciji z DeSUS, in ne predsednikom te stranke Erjavcem. "Mislim, da so sive glave DeSUS modro odločale in jaz to pozdravljam. Sicer je bil za DeSUS en teden medijske promocije, ampak to je politika," je dodal.

Prvak DL Gregor Virant, ki je prav tako pozdravil odločitev DeSUS, je napovedal, da bo DL kompromisno različico podprla, saj da gre za malenkostno odstopanje od prvotnega vladnega predloga, brez bistvenih finančnih posledic. Ob tem je ponovil mnenje, da je nepremičninski davek bistveno boljša rešitev od kriznega davka, ki da bi udaril po aktivni, zlasti mladi populaciji.

Opozicija je ocenila, da dogovor koalicije ne spreminja dejstva, da je zakon o davku na nepremičnine konceptualno zgrešen.

Andrej Šircelj (SDS) meni, da kompromisni predlog za lastnike nepremičnin ne pomeni nič bistvenega. Po njegovih besedah je dejstvo, da je množično vrednotenje nepremičnin že tako vprašljivo, še bolj pa bo, ko bodo znane ocene evropskih institucij o vrednosti jamstev v obliki nepremičnin, ki jih imajo banke. Ocenjuje namreč, da so te ocene nekajkrat nižje od sedanjih ocen Geodetske uprave RS. Tako bodo ljudje plačevali davek od nerealne vrednosti nepremičnin, je dejal Šircelj. Ponovil je mnenje, da bi morali ta predlog umakniti iz postopka in ga pripraviti na novo.

Franc Bogovič (SLS) je v odzivu obsodil "politično kupčkanje koalicije" in sprejemanje takšnega sistemskega zakona po nujnem postopku. "To mirno lahko imenujemo zakonodajno posilstvo nad parlamentom in tudi nad državljani," je dejal. Kompromisna različica po njegovem mnenju ne rešuje ničesar.

Matej Tonin (NSi) je dogovor koalicije pospremil z besedami: "Ubij me nežno." Opozoril je na previsoko obdavčitev gospodarstva, ob čemer je po njihovem mnenju nepošteno, da ima v tem poseben status energetika. Nepotrebna se jim zdi tudi obdavčitev javnih stavb, saj gre "za nepotrebno prekladanje denarja iz enega v drugi žep", pri čemer da gre le za "prikrito obdavčevanje občin". Med predlogi NSi bo olajšava pri obdavčitvi hiš oz. stanovanjskih objektov, v katerih živi več otrok, je napovedal.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci v Ljubljani izrazil prepričanje, da bo davek doživel mnoge pripombe. Kaj bo pomenil za Mestno občino Ljubljana, še ne ve, saj še ni jasno, kakšen predlog bo sprejet.

Združenje mestnih občin je zavzelo skupno stališče do predloga, in sicer da bi mestnim občinam morala ostati enaka količina denarja, kot ga zdaj poberejo z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča, pri čemer se stroški za občane ne bi smeli povečati. Računali so, da bo ta davek prinesel nove prihodke v občinski oziroma državni proračun s tem, da se bodo polovili dosedanji neplačniki, je dejal Janković. Opozoril je tudi na primer Kresije, saj bo občina plačala davek za stavbo, ki jo daje v brezplačno uporabo državnim organom.

DZ bo o predlogu zakona o davku na nepremičnine odločal po nujnem postopku, so z 49 glasovi za in 27 proti včeraj na izredni seji sklenili poslanci.

Obravnavo predloga zakona po nujnem postopku je predlagala vlada, ki si želi uveljavitve novega davka s 1. januarjem 2014. Takšen postopek je prejšnji teden že določil tudi kolegij predsednika DZ Janka Vebra, a mu je opozicija nasprotovala, zato je imel končno besedo DZ na plenarni seji.