bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marjetka pred leti pravi ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Virant: Sporni razpis za računalnike je novi DZ podedoval

Deli na:
Virant: Sporni razpis za računalnike je novi DZ podedoval

Foto: Bobo

Razpis za nakup prenosnih računalnikov za poslance in zaposlene v vrednosti 172.000 evrov je ta mandat DZ podedoval, saj je bil sprožen že novembra lani, pojasnjuje predsednik DZ Gregor Virant. S tehničnega vidika nakup ni sporen, procedure so bile zakonite, meni, vendar se strinja, da bi lahko kupili cenejše in nekoliko manj kakovostne prenosnike.

Predsednik DZ Gregor Virant je novinarjem pojasnil, da je bila odločitev o izbiri ponudnika za nabavo prenosnih računalnikov sprejeta decembra lani, le dan po ustanovni seji državnega zbora. Ob tem zagotavlja, da je bila nabava računalnikov potrebna in da gre za normalen ciklus menjave opreme, saj so računalniki, s katerimi sedaj delajo poslanci in zaposleni v parlamentu, stari šest let.

O racionalnosti nabave teh računalnikov pa Virant meni, da bodo morali biti v prihodnje, v tem mandatu, bolj pazljivi pri gospodarnosti nakupov, torej da bodo vsak nakup zelo dobro pregledali, preden bodo šli v javni razpis. Strinja se namreč, da bi lahko kupili prenosne računalnike, ki bi bili malce nižje kakovosti in za 20 ali 30 odstotkov cenejši, pa bi bili še vedno primerno orodje za poslance in zaposlene.
 
Glede odgovornosti za tak nakup pa Virant odgovarja z besedami, da ne bo "na nikogar kazal s prstom, ker je z vidika zakonitosti procedur vse v redu". "Z nabavo teh računalnikov s tehničnega vidika ni nič narobe, vendar bo treba v prihodnosti varčno ravnati zaradi položaja, v katerem je država," pravi predsednik DZ, ki meni, da se je v preteklosti morda temu vidiku v državnem zboru posvečalo premalo pozornosti.
 
Povedal pa je še, da imajo s tako kakovostnimi prenosnimi računalniki dodaten argument, da čim hitreje uvedejo elektronsko poslovanje v parlamentu.
 
Generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik danes za pojasnila glede nakupa računalnikov in razpisa zanje ni bila dosegljiva.
 
Kot je v ponedeljek poročal POP TV, je državni zbor kupil 156 prenosnih računalnikov v vrednosti 172.000 evrov, javni razpis pa naj bi bil po mnenju računalniških poznavalcev napisan tako, da ustreza le enemu modelu računalnika.