zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za podpredsednico DZ predlaga Romano Tomc

Deli na:
SDS za podpredsednico DZ predlaga Romano Tomc

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS bo za podpredsednico državnega zbora namesto predsednice NSi Ljudmile Novak, ki ji je ta funkcija prenehala ob imenovanju na ministrsko funkcijo, predlagala poslanko SDS Romano Tomc, so pojasnili v SDS. Novakova je bila sicer za podpredsednico DZ izvoljena na ustanovni seji DZ.

Ob predvidenem imenovanju Tomčeve ima koalicija poleg predsedniškega mesta DZ sicer še eno podpredsedniško mesto DZ, ki ga zaseda poslanec SLS Jakob Presečnik, eno podpredsedniško mesto državnega zbora pa zaseda poslanka opozicijske Pozitivne Slovenije Renata Brunskole.

Novakova je sicer že prevzela posle ministrice brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, funkcija podpredsednice DZ pa ji je prenehala že takoj ob imenovanju na ministrsko funkcijo.
 
Nadomestni poslanci že v DZ
 
Državni zbor je potrdil mandate nadomestnim poslancem, ki bodo v poslanskih klopeh zamenjali tiste, ki so postali ministri. Damjana Petavar Dobovšek, Patricija Šulin, Ivan Pišek (vsi SDS), Marija Plevčak (DeSUS), Jasmina Opec, Roman Žveglič (oba SLS) in Janez Vasle (NSi) so se že pridružili poslanskim kolegom.

Jasmina Opec je v poslanske klopi sedla namesto ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, Roman Žveglič pa namesto ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča.

Marija Plevčak je nadomestila zunanjega ministra Karla Erjavca, Janez Vasle pa ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak (NSi). Damjana Petavar Dobovšek je zamenjala ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, Patricija Šulin ministra za infrastrukturo in prostor Zvoneta Černača, Ivan Pišek pa notranjega ministra Vinka Gorenaka.

Černača in Gorenaka bi sicer glede na volilni rezultat morala naslediti Vitoslav Türk in Gregor Pivec, a sta se oba poslanskemu položaju odrekla.


Predsednika vlade Janeza Janše pa je v poslanskih klopeh že zamenjal Robert Hrovat.

Nadomestni poslanec sicer deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. V primeru vrnitve prvoizvoljenega poslanca nazaj v državni zbor pa nadomestnemu poslancu preneha njegov mandat.

DZ bo na današnji izredni seji odločal tudi o ponovnem imenovanju Mojce Prelesnik za generalno sekretarko DZ. Mojca Prelesnik ima zagotovljeno podporo Liste Virant, DeSUS in Pozitivne Slovenije ter večinsko podporo SD. V SDS in SLS imenovanju Prelesnikove ne bodo nasprotovali, v NSi pa se o tem še odločajo. Dopoldne so se poslanci NSi sicer s Prelesnikovo tudi sestali, prav tako se je kandidatka dopoldne sestala z vodjem poslanske skupine SDS Jožetom Tankom.

Proti Prelesnikovi bo sicer glasoval poslanec SD Dejan Židan. Po njegovem mnenju mora namreč koalicija sama zagotavljati glasove za kadrovske rešitve, ki so na koalicijo vezane. "Mi smo opozicija in jaz se mislim tudi tako obnašati," je dejal.