franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant poslancem PS: Kako ste lahko glasovali proti rezanju svojih privilegijev?

Deli na:
Virant poslancem PS: Kako ste lahko glasovali proti rezanju svojih privilegijev?

Foto: Bobo

Predsednik DZ Gregor Virant opozarja, da so novelo zakona o poslancih, s katero so omejili poslanska nadomestila, podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo Pozitivne Slovenije. Zato stranko sprašuje, kako je lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovala proti rezanju poslanskih privilegijev.

Predsednik DZ in Državljanske liste je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je DZ minuli teden sprejel novelo zakona o poslancih, ki bo zaradi skrajšanja trajanja prejemanja nadomestila po izteku funkcije in tudi njegovega znižanja prinesla 1,5 milijona evrov prihranka v enem mandatu.

Spomnil je še, da so bili v DL pobudniki tega zakona, s čimer so izpolnili eno pomembnejših predvolilnih obljub. Kot pravi Virant, so želeli, da bi bil to skupen projekt vse parlamentarnih strank, zato so tudi v pogovorih med poslanskimi skupinami pri vsaki točki upoštevali rešitev, ki je bila sprejemljiva za večino.

Rezultat glasovanja je sicer pokazal visoko stopnjo enotnosti, Virant pa obžaluje, da predloga niso podprli poslanci Pozitivne Slovenije. Zato jih javno sprašuje, kako so lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovali proti rezanju poslanskih privilegijev.

V PS so sicer predlogu nasprotovali, ker se ocenjevali, da je rešitev, ki posega tudi v pravice poslancev, ki nadomestilo že prejemajo, neustavna. A to po Virantovih besedah ne more biti razlog za nasprotovanje zakonu, saj bo o morebitni neustavnosti odločilo ustavno sodišče.

Sam sicer meni, da sodišče ne bo razveljavilo te zakonske določbe, saj bo tehtalo med težo posega v pravice nekdanjih poslancev in javno koristjo. Virant sicer priznava, da obstaja določeno tveganje, a ocenjuje, da je razumno in upravičeno.

Poslanka DL Katarina Hočevar pa je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je institut nadomestila v preteklosti večkrat spodbujal poslance, da niso iskali nove zaposlitve. "Lep primer" so po njenih besedah župani, ki so funkcijo opravljali nepoklicno, po izteku prejemanja poslanskega nadomestila pa so kar naenkrat postali poklicni župani.

Pozitivna Slovenija: Virantovo ravnanje je nedopustno

V Pozitivni Sloveniji na javno vprašanje predsednika DZ Gregorja Viranta, zakaj niso podprli novele zakona poslancih, znova odgovarjajo, da ne pristajajo na rušenje načela pravne države, saj je zakon protiustaven. Virantovo ravnanje pa označujejo kot nedopustno.

Predsednik DZ je namreč na poslance PS naslovil vprašanje, kako so lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovali proti rezanju poslanskih privilegijev. Zakon je DZ sprejel v petek, zato v PS ne razumejo, zakaj je Virant nanje danes naslovil to vprašanje, saj so svoje stališče še večkrat pojasnili.

"Namesto, da bi vprašal svojo vlado, kako bo dodatno ustvarjala pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest in kdaj bodo prišle na vrsto reforme, poziva PS, naj se opredeli do nečesa, do česar se je že večkrat javno opredelila," pravi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da Virant išče pozornost ali pa nima bolj resnega dela.

Znova je poudaril, da so poslanci PS zakonu nasprotovali, ker je lahko zaradi retroaktivnega posega v pravice nekdanjih poslancev protiustaven. Zdi se mu zaskrbljujoče, da državni zbor vlaga zakone, ki bi lahko padli na ustavnem sodišču.

Tudi poslanka PS Barbara Žgajner Tavš je ponovila, da so jasno izrazili nasprotovanje rušenju demokratičnih načel in načel pravne države. Novela zakona o poslancih namreč ni edini primer, ko je DZ z zakonom posegel v pravice, to pa je nedopustna praksa, na katero ne pristajajo.

Poslanka opozarja tudi na nedopustno ravnanje predsednika DZ, ko je kljub visokemu pogodbenemu zaslužku eno leto prejemal nadomestilo. Möderndorfer pa meni, da ni naključje, da je bil ravno Virant pobudnik tega zakona, in sicer zaradi "pranja vesti".

Vodja poslancev PS je še pojasnil, da so se v njihovi poslanski skupini strinjali s skrajšanjem nadomestila, glede njegove višine pa so predlagali, da bi bili vsi upravičeni do enakega nadomestila. Sedaj namreč nekdanji poslanci prejemajo različno nadomestilo za "nekaj, kar ne opravljajo".