Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Kakšna je Virantova vloga pri pregonu članov Zbora za republiko?

Deli na:
Tanko: Kakšna je Virantova vloga pri pregonu članov Zbora za republiko?

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS bo danes svojim poslanskim kolegom iz NSi poslala predloge za dopolnitev interpelacije, ki jo NSi želi vložiti zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, je danes v izjavi medijem povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. O predlogih so se v SDS po besedah Tanka pripravljeni pogovarjati.

Predlog za dopolnitev imajo že pri prvi točki interpelacije, ki govori o lokalni samoupravi. Sami želijo temu dodati zabeležko s sestanka med vlado in Mestno občino Ljubljana. Poslanska skupina SDS meni, da je priložitev tega dokumenta ključna za ocene, da se ruši enakomeren razvoj in podeželje.

Je pa Tanko poudaril, da krožijo tri verzije tega zapisnika, kar ocenjuje kot nedoslednosti znotraj vlade. Zato bodo v SDS zahtevali preveritev suma oziroma naznanili sum kaznivega dejanja.

Poslanska skupina SDS bi predlog interpelacije dopolnila tudi v delu, ki govori o političnem kadrovanju. Besedilo naj se dopolni še s tremi primeri, je dejal Tanko - z neimenovanjem "oziroma neke vrste razrešitvijo" načelnika Upravne enote Maribor Željka Vogrina, razrešitvijo Boža Predaliča z mesta načelnika Upravne enote Grosuplje in ponavljajočimi razpisi za načelnika Upravne enote Ilirska Bistrica.

V SDS sumijo, da se to mesto ohranja za poslanko DL Kristino Valenčič, ki je že pred vstopom v DZ vodila to upravno enoto. Morda bodo predlagali še dopolnitev interpelacije z imenovanjem načelnice Upravne enote Žalec, je še dodal Tanko.


Prav tako želijo v SDS razjasniti vlogo ministra Viranta pri preiskavi članov Zbora za republiko, ki se je začela na podlagi predloga za pregon. Tega je podala protikorupcijska komisija. "Vemo, da je minister za notranje zadeve zadolžen za usmerjanje policije in tu nas zanima njegova vloga," je dejal Tanko.

Še en predlog za dopolnitev je povezan z likvidacijo Probanke in Factor banke. Tudi tu jih zanima, na kakšen način se je Virant kot član vlade "vklopil v to in kakšna navodila je dal policiji v tem primeru".

SDS bo predlagala, da se Viranta interpelira tudi zaradi "dveh zelo škodljivih predlogov zakonov" - predloga novele zakona o političnih strankah in predloga novele zakona o volilni in referendumski kampanji.

SLS svoje podpise pogojuje z umikom točke o kadrovanju. Tanko pravi, da so se v SDS o predlogih pripravljeni pogovarjati in če se bodo z NSi uspeli dogovoriti za ustrezno dopolnitev, bodo pod interpelacijo prispevali tudi podpise. Pri interpelaciji namreč ničesar ne pogojujejo, pravi Tanko.

Tanko je komentiral tudi aktualno politično situacijo in dejal, da bi bile v tem trenutku za predčasne volitve, a le pod pogojem, da se prej spremeni volilni sistem v večinskega.