stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Koalicija mora davek na nepremičnine enotno podpreti, drugače nima smisla

Deli na:
Virant: Koalicija mora davek na nepremičnine enotno podpreti, drugače nima smisla

Foto: Bobo

Zakon o davku na nepremičnine mora koalicija sprejeti skupaj, ali pa sploh ne, je v odzivu na predlog DeSUS po postopnem uvajanju nepremičninskega davka poudaril predsednik DL in minister za notranje zadeve Gregor Virant. Po njegovih besedah DL verjetno ne bo podprla zakona, če ne bo imel podpore vseh vladnih strank.

Kot je v izjavi za medije dejal Virant, ni smiselno razmišljanje, kako sprejeti nepremičninski davek brez DeSUS. Ker za nikogar ta davek ni prijeten, je prav, da gremo v to vse koalicijske stranke, nobena se ne more izvzeti, je dodal. Pri tem je opozoril, da ima predlog DeSUS "dve luknji".

"Prva je ta, da se nižji davek ne nanaša tudi na gospodarstvo. Torej, če se gre v postopno uvajanje davka na nepremičnine, potem mora to veljati tudi za gospodarstvo," je menil predsednik DL. Poleg tega bo predlog DeSUS po njegovem mnenju konsistenten šele, "ko ga bodo dopolnili z ukrepi na odhodkovni strani".

Po Virantovih besedah namreč predlog DeSUS na prihodkovni strani odpira za 30 milijonov evrov veliko luknjo. Kot je dejal, je DL pripravljena podpreti in se zavzema za nižji nepremičninski davek, seveda pa mora prej DeSUS predlog podkrepiti z obema naštetima zadevama. Pri tem je Virant znova poudaril, da DL nasprotuje kriznemu davku.



Davek bi namreč po mnenju DL udaril po aktivni populaciji in bi bil še posebej krivičen do mlade aktivne generacije. "Krizni davek je improvizacija, mi pa rabimo strukturne ukrepe, ki bodo dolgoročno uravnotežili proračun," je še dejal.

V zvezi s predlogom davka na nepremičnine je izvršni odbor DeSUS v sredo odločil, da bo vztrajal pri nasprotovanju trenutnemu besedilu in da predlaga postopno uvedbo polne obremenitve davčnih zavezancev. Medtem so vse glasnejše špekulacije, da je za sprejem zakona v DZ glasov dovolj tudi brez poslancev DeSUS.

Koalicijski vrh se je o davku na nepremičnine usklajeval v torek, a konkretnega dogovora niso dosegli.