Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dan po debati: Romney vidi na obzorju zmago

Deli na:
Dan po debati: Romney vidi na obzorju zmago

Foto: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je v četrtek podpornikom sporočal, da je zmaga na obzorju, potem ko je v sredo zvečer na prvem televizijskem soočenju izvedel učinkovito predstavo, ki ji demokratski kandidat Barack Obama ni bil kos. Obama se je "zbudil" šele v četrtek, ko je Romneyja obtožil spreminjanja stališč.

Romney je uspel ustaviti drsenje navzdol v javnomnenjskih raziskavah, ki bodo pravi učinek soočenja pokazale šele čez nekaj dni, vendar pa je prva resnejša anketa tiskovne agencije Reuters, ki so jo izvedli takoj po soočenju, pokazala, da je Obama izgubil dva odstotka prednosti. V Reutersovi anketi pred soočenjem je Obama vodil za sedem odstotkov, sedaj pa se je prednost zmanjšala na pet (48 proti 43 odstotkov za Obamo).

Prvič doslej ima o Romneyju pozitivno mnenje več kot 50 odstotkov verjetnih volivcev (51 odstotkov), soočenje pa Obamovim številkam ni veliko škodovalo. Še vedno ima o njem pozitivno mnenje 56 odstotkov verjetnih volivcev. Vendar je po soočenju 27 odstotkov volivcev dobilo boljše mnenje o Romneyju, 19 pa slabše. O Obami je dobilo boljše mnenje 16 odstotkov volivcev, 18 odstotkov pa slabše.

Romneyjev uspeh na soočenju za zdaj pomeni, da je vlil novega upanja svojim podpornikom, predvsem tistim z debelimi denarnicami, ki so že začeli razmišljati, ali se splača zapravljati denar za izgubljeno stvar. Nov denar pomeni tudi več oglasov v devetih zveznih državah, kjer se bo predsedniška tekma odločila. To so Ohio, Florida, Virginija, Nevada, Iowa, Kolorado, Severna Karolina, New Hampshire in morda tudi Wisconsin.

Nove oglase sta na podlagi izjav na soočenju sprožili obe kampanji. Romney se v enem od njih zanaša na poročilo konservativnega inštituta American Enterprise, da bo Obama povišal davke za srednji razred v višini 4000 dolarjev na leto. To je ena od takšnih trditev, ki nimajo zveze z dejstvi, in sta jih med soočenjem stresala oba kandidata, vendar pa je Romney prednjačil.



Najbolj presenetljiva je bila njegova izjava, da ne bo znižal davkov za najbogatejše Američane. Doslej je vedno trdil, da bo znižal davke za vse. Romney je pred soočenjem zagovarjal preklic Obamove zdravstvene reforme, pri čemer še vztraja, vendar pa sedaj podpira nekatere njene dele. Po novem tudi podpira dele reforme finančnih regulacij, o katerih je doslej govoril, da "ubijajo" delovna mesta, ob tem pa je Obamo še obtožil, da skuša zavarovati največje banke.

Romney je na soočenju prav tako izrazil pripravljenost, da naftnim podjetjem odvzame subvencije in da ne pozna nobenega podjetja, ki bi izvažalo delovna mesta na Kitajsko in pri tem dobivalo še davčne olajšave. Če je bila to taktika, je bila uspešna, saj Obama odgovora na Romneyjeva nova stališča ni našel, kakor tudi ne na dejstva, da je gospodarsko okrevanje počasno, brezposelnost pa velika. Romney je bil prepričljiv, ko je trdil, da bo sam uspešnejši.

Šele naslednji dan je Obama pred svojimi privrženci v Koloradu povedal, da se je "sinoči pomeril z možakom, ki noče odgovarjati za prava stališča Mitta Romneyja." To bi sicer moral po mnenju njegovih liberalnih kritikov povedati na soočenju. Dejstvo, da je bil Romney na soočenju boljši, so priznali tudi ljudje okrog Obame, vendar obenem opozorili, da se to ne bo ponovilo. Strateg David Axelrod je napovedal, da bodo očitno morali pred naslednjima dvema soočenjema prilagoditi strategijo.

Prvo priložnost za popravni izpit bo imel naslednji četrtek podpredsednik Joseph Biden, ki se bo na soočenju pomeril z republikanskim kandidatom za njegov položaj Paulom Ryanom. Biden je v četrtek kazal podobo politika, ki komaj čaka na priložnost, da popravi vtis svojega šefa. Soočenje bo zanimivo, vendar nikakor ne odločilno, saj volivce zanimata predsedniška kandidata.