osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Slovenija

Violeta Bulc vabi Tajanija na obisk Rižarne in Bazovice, kjer bi se poklonila žrtvam fašizma in nacizma

Deli na:
Violeta Bulc vabi Tajanija na obisk Rižarne in Bazovice, kjer bi se poklonila žrtvam fašizma in nacizma

Foto: Bobo - Violeta Bulc

Evropska komisarka Violeta Bulc je povabila predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, da skupaj obiščeta Rižarno in Bazovico ter obeležita spomin na slovenske žrtve fašističnega in nacističnega režima. To bi izvedla 25. aprila, na italijanski dan osvoboditve.

Bulčeva se je za pisno vabilo Tajaniju odločila po njuni burni razpravi na Twitterju v začetku tedna zaradi Tajanijevih spornih izjav na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus.

Ko ga je komisarka opozorila, da sprevrača zgodovinska dejstva, ji je Tajani odgovoril, da je "zgodovina pač zgodovina". Nato mu je Bulčeva spet odgovorila, da se je iz zgodovine treba učiti, in ga nato povabila, da skupaj obiščeta spomenik na bazoviški Gmajni, kjer so bili ubiti štirje slovenski domoljubi v boju proti italijanskemu fašizmu, ter Rižarno v Trstu, kjer je bilo nacistično koncentracijsko taborišče. Tajani ji je odgovoril: "Jaz sem pripravljen".

Kljub temu da se je Tajani po burnih odzivih v Sloveniji in Hrvaški tudi pisno opravičil, pa ga je Bulčeva vseeno še pisno povabila na skupni obisk bazoviške Gmajne in Rižarne na italijanski dan osvoboditve, ki ga obeležujejo 25. aprila. Predlagala mu je, da ob tamkajšnjih spominskih obeležjih skupaj postavita venec."V teh zahtevnih časih za Evropsko unijo je zelo pomembno, da promoviramo EU kot projekt za mir, solidarnost, enotnost in za blaginjo za vse naše države," je zapisala Bulčeva v pismu, ki ga je objavila na Twitterju.

"Zgodovina nas uči, da je mogoče agresivni nacionalizem zlahka zlorabiti za nacionalistične konflikte in celo za podžiganje vojne. Verjamem, da je družba danes pripravljena graditi prihodnost v sodelovanju in medsebojnem spoštovanju," je še zapisala Bulčeva.

Tajani na pobudo slovenske komisarke zaenkrat še ni odgovoril.

Loading...