benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vinko Gorenak o vlogi Alenke Bratušek pri prodaji Mercatorja

Deli na:
Vinko Gorenak o vlogi Alenke Bratušek pri prodaji Mercatorja

Foto: Bobo

Poslanec SDS in nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci povedal, da je v zadnjih dneh dobili vrsto sporočil in opozoril ter tudi dokumentov, ki mečejo povsem drugo luč na včerajšnje izjave Alenke Bratušek, ko je dejala, da se je v preteklosti Mercator "prodal nepregledno in v pisarni, kjer se to ne bi smelo početi". Poudaril je, da je hkrati zatrdila, da država nima vpliva na prodajo Mercatorja in da odgovornost za prodajo nosijo vodstva in nadzorni sveti gospodarskih družb in bank. "Po sedmih letih je torej spet pokazala tja, kamor nekateri radi gledajo," je povedal in dodal, da zato sprašuje predsednico vlade o njeni vlogi pri prodaji Mercatorja. Spomnil je namreč na poročanje medijev o sestanku Zorana Jankovića in Ivice Todorovića marca letos in ob tem dodal, da je tudi "zelo jasno, kako je vlada kadrovala v KAD, SOD, NLB in kako se je minister Čufer izjemno angažiral.«

Po Gorenakovem mnenju »vse kaže, da je imel gospod Todorović vsaj tiho soglasje Alenke Bratušek, saj so se vsi ostali kupci in nadzorniki potem zelo hitro, v enem tednu, uskladili ter Mercator prodali.« Spomnil je, da je bila leta 2011 Bratuškova na ministrstvu za finance generalna direktorica direktorata za proračun, kjer je minister Križanič ostro nasprotoval prodaji Mercatorja in govoril o nacionalnem interesu in sovražnem prevzemu, ona pa je vse to podpirala. "In vse to v času, ko je bila cena enkrat višja kot je danes," je poudaril.

Dotaknil se je tudi družbe KLM, katere direktor Damijan Janković ima v lasti 60.680 delnic Mercatorja. Izhajajoč iz javno dostopnih podatkov se tako družini Janković obeta 7,2 milijona evrov kupnine. "Zoran Janković je sam izjavil, da je družbi KLM posodil 1,2 milijona evrov in da mu sinova kdaj tudi kaj vrneta. Torej gre za lasten interes za prodajo Mercatorja," je še dejal dr. Gorenak.

V zvezi s tem zato predsednico vlade Alenko Bratušek sprašuje sledeče:

1. Ali je predsednica Vlade Republike Slovenije o srečanju z navedenimi odločevalci v procesu prodaje Mercatorja, skladno z zakonodajo, obvestila Komisijo za preprečevanje korupcije? Ali obstaja uradni zapisnik srečanja?


2. S katerimi ostalimi predstavniki organov upravljanja ali nadziranja v družbah, ki imajo najmanj 1000 delnic Mercatorja se je predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek srečala od izvolitve na funkcijo predsednice Vlade RS? Ali obstajajo uradni zapisniki srečanj? Ali je o srečanjih, skladno z zakonodajo, obvestila Komisijo za preprečevanje korupcije?

3. S katerimi predstavniki organov upravljanja ali nadziranja v družbah, ki so kandidirale na razpisu za prodajo Mercatorja se je predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek srečala od izvolitve na funkcijo predsednice Vlade RS? Ali obstajajo uradni zapisniki srečanj? Ali je o srečanjih, skladno z zakonodajo, obvestila pristojne organe?

4. Kako predsednica Vlade Republike Slovenije komentira dejstvo, da je družina »zamrznjenega« predsednika Pozitivne Slovenije ob prodaji Mercatorja upravičena do 7,2 milijona EUR kupnine, iz katere bo najverjetneje poravnan dolg družbe do Zorana Jankovića v višini 1,2 milijona EUR?

5. Kako predsednica Vlade Republike Slovenije komentira dejstvo, da stranka Pozitivna Slovenija preko koalicijskega sporazuma obvladuje ključna resorna ministrstva, tako Ministrstvo za finance kot Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, katere resorni organi ATVP kot AVK, bodo morali podati obvezna soglasja za uspešnost prevzema Mercatorja?

6. Ali lahko predsednica Vlade Republike Slovenije izrecno zanika, da se od dne izvolitve na funkcijo predsednice Vlade Republike Slovenije nikoli in nikjer z Zoranom Jankovićem ni pogovarjala o postopku prodaje Mercatorja?