palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dragonja o prodaji Mercatorja: Vlada bo preverila morebitna tveganja

Deli na:
Dragonja o prodaji Mercatorja: Vlada bo preverila morebitna tveganja

Foto: Bobo

Namen vlade ni, da ustavlja ali pospešuje proces prodaje večinskega deleža Mercatorja, bo pa opravila še dodatna preverjanja, je včeraj v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja. Dodal je, da je v primeru prevelikih tveganj alternativa tudi ustavitev postopka.

Vlada je včeraj obravnavala prodajo večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) naložila, da v okviru svojih pristojnosti na naslednji seji vlade predstavi potek procesa prodaje približno 53-odstotnega deleža v Mercatorju in oceni tveganja, povezana z izvedbo ali neizvedbo prodaje.

"Vlada želi zagotoviti, da ne bo negativnih posledic iz te prodaje, ki bi jih prodajalci morebiti spregledali, v tem primeru tudi prodajalci, ki so v posredni lasti države," je dejal Dragonja.


Pritrdil je, da ima vlada vpliv na to, ali Mercator prodati ali ne. "Seveda ga ima. Če vsi elementi v času, ko so bile sprejete odločitve o prodaji, niso bile pretehtani in se lahko pojavijo novi elementi. Glavni novi elementi so se pojavili predvsem skozi način, kako Agrokor zbira denar za to, da bo nakup izvedel. Te okoliščine je treba preveriti," je dejal.

Proces prodaje je sicer razmeroma daleč. "Namen vlade ni, da ustavlja prodajni proces, niti ne, da ga pospešuje. Odločevalci o tem so prodajalci, ki imajo največjo stopnjo odgovornosti. Vlada pa bo naredila še dodatne preverbe. Alternativa je vedno tudi ustaviti postopek, če se oceni, da določeni ključni elementi ne bi bili zadosti optimalni. V finančnem svetu se vedno razume, da če so tveganja takšne narave, da znajo predstavljati prevelika finančna tveganja v bodoče, ali če cena, ki jo kupec prizna prodajalcu, ni adekvatna, se lahko takšen proces tudi ustavi," je dejal.

Meni, da bi bilo sedanji proces prodaje sedaj relativno težko ustaviti, ker je precej kompleksen in je razmeroma daleč. "Vlada pa mora videti, ali so vidiki, ki jih izpostavljajo npr. sindikati in tudi drugi, zadosti zavarovani, da ne bomo imeli kasneje prevelikih pritiskov nezaposlenih ali v oskrbni verigi," je še dejal minister.