Revija Reporter
Slovenija

Vesel o osnutku revizijskega poročila, ki je prišlo v javnost: Gre za enostranski prikaz, v dejanskem poročilu bo napisano še mnogokaj

STA

6. jan. 2021 17:06 Osveženo: 17:23 / 06. 1. 2021

Deli na:

Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča

Primož Lavre

Računsko sodišče razen revidirancem ni nikomur posredovalo osnutka revizijskega poročila glede nabave zaščitne zaradi epidemije covida-19, povzetek katerega je danes objavilo Delo, je za STA zatrdil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Kot je še ocenil, gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij.

Računsko sodišče je osnutek poročila izdalo konec decembra, vsebina ugotovitev revizorjev pa ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila.

Na računskem sodišču so po Veselovih besedah zato precej nezadovoljni, da je osnutek, ki sicer ni objavljen, domnevno prišel v javnost. "To se je lahko zgodilo samo zaradi neprofesionalne in nekorektne kršitve zaupnosti po zakonu o računskem sodišču s strani revidirancev. Zagotavljam, da ga računsko sodišče ni podalo nikamor in ga ne bo," je Vesel dejal v izjavi za STA.

Zaradi današnjega poročanja o osnutku poročila je po njegovih besedah lahko ogrožena samo integriteta revidirancev, ne pa računskega sodišča.

Po njegovi oceni gre pri poročanju Dela, kot ga je uspel prebrati, za precej enostranski prikaz. "V revizijskem poročilu bo napisano še mnogokaj," je poudaril.

Razčiščevalne sestanke, na katerih bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča, bodo po Veselovih navedbah izvedli v kratkem. "To bo tudi najbolj korekten način, in ne medijsko predstavljanje delnih informacij, ki pravzaprav ne predstavljajo ne povzetka ne mnenja v osnutku," je bil jasen. Pričakuje, da bo revizijsko poročilo izdano čim prej, predvidoma v februarju.

V osnutku revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme je po poročanju časnika Delo sicer navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Po oceni računskega sodišča ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi.

Ob izdaji osnutka poročila je Vesel v izjavi za medije med drugim dejal, da so policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.

Na današnje poročanje o osnutku poročila se je že odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ocenil je, da je "sedaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene".

Na ministrstvih za gospodarstvo, za zdravje in za obrambo pa bodo osnutek najprej preučili in se nanj v roku tudi odzvali.