ales hojs bobo6 Svet24.si

Aleš Hojs pomotoma objavil zasebno sporočilo: ...

elektrika (1) Svet24.si

Ste pripravljeni na večdnevni električni mrk?

čaj, pitje čaja Svet24.si

Čaji, ki preženejo nespečnost, prehlad, ...

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

mačke, mačka Odkrito.si

Končno! Znanstveniki so potrdili, da so vse ...

mura mm 1 Ekipa24.si

NOROOO! Britanec IAN, veliki NAVIJAČ Mure, je v ...

Slovenija

Petrovič brez podpore odbora DZ za člana Evropskega računskega sodišča

Deli na:
Petrovič brez podpore odbora DZ za člana Evropskega računskega sodišča

Jorg Kristijan Petrovič. - Foto: Miha Mali

Odbor za zadeve EU je na današnji seji odrekel podporo vladnemu predlogu, da Slovenija za člana Evropskega računskega sodišča predlaga Jorga Kristijana Petroviča, od pomladi 2013 prvega namestnika predsednika slovenskega računskega sodišča. Trenutnemu članu Samu Jerebu se na sodišču v Luksemburgu mandat izteče 6. maja 2022.

Člani odbora za zadeve EU so z devetimi glasovi proti in osmimi za odrekli podporo Petrovičevi kandidaturi za člana Evropskega računskega sodišča. Glasovali so takoj po Petrovičevi predstavitvi, interesa za razpravo ni bilo.

Na junija objavljeni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča so se prijavili štirje kandidati. Po pregledu dokumentacije se je kot najprimernejši kandidat izkazal Petrovič, izhaja iz gradiva za današnjo sejo.

Petrovič je magister ekonomije. Več let je bil vrhovni državni revizor, ima odlične vodstvene, komunikacijske in strokovne kompetence ter veliko delovnih izkušenj v mednarodnem okolju, pa tudi izkušnje na delovnih mestih, povezanih z revizijo in nadzorom, so Petrovičeve kompetence nanizali na ministrstvu za finance.


"Proračuni so moje življenje, zavedam se njihove kompleksnosti, zato se zavedam tudi dejstva, kako pomembno je, da se jih da na kar najbolj razumljiv način približati javnosti. Že več let zato delujem v smeri njihove transparentnosti," je v današnji predstavitvi izpostavil Petrovič.

Petrovič verjame, da bi lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomembno prispeval na področju revizij izvajanja evropskega proračuna, sploh v času, ki je pred nami. Tega je zaradi posledic pandemije covida-19 in podnebnih sprememb označil za izjemno zahtevnega.

Slovenija mora kandidata za člana predlagati do 29. oktobra. Trenutnemu članu Jerebu se mu mandat na sodišču v Luksemburgu izteče 6. maja 2022.

Evropsko računsko sodišče deluje kot kolegijski organ, ki ga sestavlja 27 članov, po eden iz vsake države članice EU. Imenuje jih Svet EU za šest let po posvetovanju z Evropskim parlamentom.

Loading...