900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veleposlanik Mussomeli: Žbogar, Türk in Janković niso moji prijatelji, lahko rečejo, kar želijo

Deli na:
Veleposlanik Mussomeli: Žbogar, Türk in Janković niso moji prijatelji, lahko rečejo, kar želijo

Foto: Bobo

Nekaj ameriških vlagateljev se zanima za Slovenijo, a jim je veleposlanik ZDA Joseph A. Mussomeli svetoval, naj počakajo do oblikovanja nove vlade. "Ne glede na to, kakšna vlada bo, si bo gotovo resno prizadevala za tuje naložbe, umik politike iz gospodarstva in predvsem za pregleden sistem javnih naročil," je v pogovoru za Finance dejal Mussomeli.

Izpostavil je, da sta izobraženost ljudi in odlično znanje jezika privlačna za računalniška podjetja in tudi za družbe iz drugih bolj običajnih panog, ki so na videz manj tehnološko zahtevne. Goodyear je tu zelo zadovoljen in bo še vlagal, meni Mussomeli.

Na vprašanje o učinkovitosti naših regulatorjev je odgovoril, da je z njimi križ povsod po svetu, tudi v ZDA, vendar opravljajo svojo nalogo. Skrbeti morajo za zaščito trga in porabnikov, vendar je po Mussomelijevih izkušnjah tudi na tem področju preveč birokracije.
 
Ameriški vlagatelj, družba CME, ki pri nas oddaja POP TV, je postal glavni igralec na trgu televizijskih oglasov in očitajo mu zlorabo položaja na trgu. Mussomeli na to navedbo Financ odgovarja, da imamo državno televizijo na prostem trgu, in se sprašuje, kaj je narobe, če POP TV uspeva.
 
"Dajo ljudem, kar hočejo, in zato gre pri kapitalizmu. POP TV je dober v tem, zato je uspešen. Če je res, kar trdi švedska televizija, ki zapušča trg, da so izkrivljali trg, je to nezakonito. To je surovi kapitalizem in to trditev je treba preveriti, ali drži, a za zdaj gre zgolj za domneve," je dodal.
 
Mussomeli je bil glavna tema pogovorov pretekle dni, in sicer zaradi zanimanja za koalicijska pogajanja med slovenskimi strankami. V kritikah proti delu veleposlanika naj bi bila slovenska politika enotno kritična, a je Mussomeli to zavrnil. "Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor ni bil zadovoljen s kritikami. Še posebno po tem, ko je ameriško zunanje ministrstvo izdalo izjavo, s katero me podpira, je nenadoma več obotavljanja. Zdaj je jasno, da sem le opravljal svoje delo," je poudaril Mussomeli.
 
Izpostavil je, da zaradi odziva slovenske politike ni razburjen. "Iskreno, zunanji minister, predsednik in Zoran Janković niso moji prijatelji, lahko rečejo, kar želijo. Nerodno pa je za Slovenijo. Vsi v diplomatski skupnosti se čudijo, zakaj toliko razburjenja. Morda je vzrok v tem času, vsi so zaskrbljeni zaradi koalicijskih pogajanj in so še toliko bolj občutljivi kot sicer," je še dejal veleposlanik.
 
Dotaknil se je tudi morebitnega umika slovenskih vojakov iz Afganistana. "Umik 90 slovenskih vojakov iz Afganistana za samo operacijo praktično nima večjega pomena, simbolno pa pomeni neizmerno veliko. Če Slovenija umakne svoje vojake, bo to storila kot prva članica zveze Nato in tri ali štiri druge male članice so že spraševale, kaj se dogaja s Slovenijo. Vsi smo šli skupaj noter in vsi naj bi šli skupaj ven leta 2014, ne gre za ZDA, bo pa opazno v zvezi Nato, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez zavezništvu. To bi bilo šokantno," meni Mussomeli.