Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša prizadetim v poplavah obljubil čimprejšnjo pomoč

Deli na:
Janša prizadetim v poplavah obljubil čimprejšnjo pomoč

Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša je med današnjim obiskom na poplavno najbolj prizadetih območjih Štajerske potrdil, da bo vlada na četrtkovi seji odločala o prvih ukrepih pomoči lokalnemu prebivalstvu. "Situacija v državnem proračunu ni rožnata, a bomo postrgali po vseh možnih rezervah, da bo ta pomoč prišla čim prej," je zatrdil.

"Te posledice, ki so vidne, kažejo na to, da je šlo za hudo ujmo. Še posebej je problem, ker je prizadetih veliko prebivalcev oziroma poškodovanih veliko stanovanjskih objektov v času pred zimo, zato je prva prioriteta, da se jim pomaga," je v izjavi za medije v Dupleku dejal Janša. "Vlada bo jutri obravnavala situacijo in sprejela prve ukrepe pomoči," je dodal.

O konkretnih številkah in zneskih je po njegovem še prezgodaj govoriti. "Jutri bomo dobili prvo oceno škode in glede na to oceno bo vlada odločala o finančni pomoči iz državnega proračuna," je pojasnil. Odvisno od te ocene je tudi, ali bo vlada zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada Evropske unije.

"Ima pa vsa stvar tudi dobro plat. To je, da ni bilo človeških žrtev," je nadaljeval in se zahvalil za "pravočasen" odziv tako prebivalstva kot vseh reševalnih služb. Še posebej je izpostavil gasilce, civilno zaščito, župane prizadetih občin, vojsko in policijo.

Ob tem je na novinarsko vprašanje glede načrtovanih varčevalnih ukrepov pri gasilski službi povedal, da so gasilci "hrbtenica vsake pomoči pri velikih naravnih katastrofah". "Večina te pomoči temelji na prostovoljnem gasilstvu in to bo ostalo. Kar se tiče profesionalnega dela teh reševalnih služb, pa mora tudi ostati kot tista sila, ki je vedno pripravljena in lahko najhitreje reagira. Je pa tudi to kot vse ostalo, kar se plačuje iz javnih sredstev, vezano na možnost financiranja," je povedal.

Ta ujma je po njegovih besedah pokazala tudi na nekatere nepravilnosti. "Na nekatere pomanjkljivosti, na nekatere zamude, ki so bile pridelane v zadnjem času, ko se ni pravočasno zgradilo nekaterih protipoplavnih objektov oziroma se jih je predolgo umeščalo v prostor. Te postopke bomo pospešili," je zatrdil.

Na današnjem sestanku z župani prizadetih občin v Mariboru so govorili tudi o tem. "Vlada je na začetku mandata dobila v predalih 76 nedokončanih državnih lokacijskih načrtov. Ministrstva in druge pristojne službe pospešujejo te postopke in veliko tega smo že spravili skozi," je povedal.

Premier se je v družbi ministra za obrambo Aleša Hojsa in poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana danes ustavil v Mariboru, Malečniku in Dupleku, kjer še vedno poteka odstranjevanje vode, blata in mulja iz objektov, ki so jih v ponedeljek zajele poplave.

Pri tem dejavno pomaga tudi Slovenska vojska (SV). Danes je za pomoč prizadetim v poplavah po Sloveniji angažiranih 600 pripadnic in pripadnikov SV z delovnimi stroji. Po besedah ministra Hojsa bo vojska na razpolago, vse dokler bo potrebno.