Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Več kot tisoč policijskih tožb zoper policijo in MNZ

Deli na:
Več kot tisoč policijskih tožb zoper policijo in MNZ

Foto: Bobo

V Policijskem sindikatu Slovenije je po tem, ko z notranjim ministrstvom in policijo ni mogel doseči soglasja zaradi neizplačanega presežnega števila opravljenih ur dela, v četrtek in danes vložili preko 1000 individualnih tožb zoper delodajalca, torej ministrstvo in policijo.

Predsednik sindikata Radivoj Uroševič opozarja, da so v svojih stavkovnih zahtevah, posredovanih delodajalcu in vladi decembra lani, od delodajalca zahtevali izplačilo vseh opravljenih ur, ki so v letu 2012 presegle letno delovno obvezo. "Na nepravilnosti glede neizplačil presežnih ur smo predstavnike vlade in ministrstva opozarjali že v letu 2012 v fazi pogajanj za kolektivno pogodbo za policiste," je spomnil v sporočilu za javnost.

Dodaja, da se vlada, ministrstvo in policija ter pristojne inšpekcijske službe inšpektorata za delo in inšpektorata za javno upravo na njihove prijave nepravilnosti in zahteve niso odzvali. Glede na to so, kot navaja, morali podati zahtevke za varstvo pravic svojih članov, v tem primeru za obdobje preteklih petih let.

Stroške zaradi sodnih postopkov, ki bodo zdaj nastali, so skušali preprečiti s poskusom mediacije pred vložitvijo tožb, a se vlada in ministrstvo na to nista odzvala, navaja. "V primeru uspešne tožbe bosta torej vlada in ministrstvo izključna krivca za nastale finančne posledice," je poudaril.



Odnos pristojne kadrovske službe ministrstva, ki ni odgovorila niti na eno od več kot tisoč podanih zahtev za varstvo pravic, je po oceni sindikata "nerazumljiv". S tem je "oškodovane policiste dejansko prisilila v podajo individualnih tožb", so še zapisali.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu zapisali, da po njihovih informacijah tožbe še niso bile vložene. Trenutno obravnavajo 747 zahtev za izplačilo nadurnega dela, ki naj ne bi bilo odrejeno oziroma obračunano skladno z veljavno zakonodajo, so pojasnili. Ob tem so dodali, da zadeve v tem trenutku še ne morejo komentirati, saj iz zahtev ni natančno razvidno, kdaj konkretno naj bi bile opravljene ure, za katere policisti menijo, da niso bile obračunane ali celo odrejene v skladu z veljavno delovno-pravno zakonodajo.

Policijski sindikat Slovenije je sicer spomladi zbiral pooblastila policistov za skupinsko tožbo zoper delodajalca, v kateri bi terjali izplačilo vseh preseženih ur za obdobje zadnjih petih let. Kot je takrat pojasnil Uroševič, se je teh na slehernega zaposlenega v povprečju nabralo več kot 20.