padavine, radarska, 16.8. Svet24.si

Nevihta se je iztrošila pred slovensko Obalo

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Goran Hrvaćanin, Pr Hostar Njena.si

Komik Goran Hrvaćanin našel sorodno dušo – ...

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V spopadih med policijo in stavkajočimi rudarji v Južni Afriki 30 mrtvih

Deli na:
V spopadih med policijo in stavkajočimi rudarji v Južni Afriki 30 mrtvih

Foto: Reuters

V spopadih med policijo in rudarji, ki so izvajali nezakonito stavko v rudniku platine na severu Južnoafriške republike, je v četrtek umrlo najmanj 30 ljudi, so danes sporočili iz južnoafriškega ministrstva za policijo. Policisti so začeli streljati, ko naj bi jih začeli ogrožati oboroženi stavkajoči rudarji.

Policijski minister Nathi Mthethwa je dejal, da je v četrtek nasilje v rudniku platine podjetja Lonmin v kraju Marikana izbruhnilo, ko so se oboroženi rudarji približali policistom, ki so del območja obdali z bodečo žico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Policisti so nameščali bodečo žico, ko so se jim približali ljudje, oboroženi z mačetami in s strelnim orožjem," je povedal Mthethwa. Dodal je, da je umrlo več kot 30 ljudi, veliko jih je bilo ranjenih in da številke še naraščajo.

"To se ne bi smelo zgoditi. Vedno smo poudarjali, da imamo v državi zakone, na podlagi katerih lahko delavci prijavijo stavko ali demonstracijo. Če pa pride do nezakonitih stavk, je to lahko tragična situacija za vsakogar v skupnosti," je zatrdil policijski minister.

Četrtkovemu smrtonosnemu napadu so lokalni mediji nadeli naziv "pokol v Marikani". Nezakonita stavka se je začela že pred tednom dni. Do četrtka je v nasilju umrlo že deset ljudi, od tega dva policista in dva varnostnika. Nekatere so zažgali, druge razkosali z mačetami.

Za stavko naj bi stali spori med vodilnim Nacionalnim sindikatom rudarjev (NUM) in na novo ustanovljenim Združenjem rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Stavkajoči rudarji so zahtevali trikratno povečanje mesečnih plač. Stavka je zmanjšala izkop, zvišala cene platine na svetovnem tržišču in povzročila padec vrednosti delnic podjetja Lonmin.