Revija Reporter
Slovenija

Veber in Žnidaršič zaradi zavrnjene liste terjata pravico na ustavnem sodišču

STA

11. maj. 2018 11:35 Osveženo: 11:37 / 11. 5. 2018

Deli na:

Predsednik Sloge Janko Veber

Bobo

V Združeni levici in Slogi, ki jima je volilna komisija v celjski enoti zavrnila kandidatno listo, so prepričani, da te volitve niso v skladu z ustavo. S pritožbami so se obrnili na ustavno sodišče, saj je "treba odpraviti vse dvome glede ustavnosti", je poudaril predsednik Sloge Janko Veber. Na današnji seji ustavnega sodišča sicer te točke ni.

V koaliciji so prepričani, da so z listo v Celju zadostili kvoti najmanj 35-odstotne zastopanosti vsakega od spolov, saj so imeli v sedmih okrajih žensko, v štirih pa moškega, pri čemer je bil eden v dveh okrajih. Če po mnenju volilne komisije in vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njihovo pritožbo, to ni dovolj, so pripravljeni napako popraviti, a jim to ni bilo omogočeno, je v izjavi za medije pojasnil Veber.

Na ustavno sodišče so vložili tri pritožbe. Eno je vložil kandidat Nejc Pačnik, ker mu je kršena pravica biti voljen, eno pa državljanka, ki je s podpisom podprla nastop koalicije na volitvah, saj je z izločitvijo celotne liste izgubila možnost in pravico voliti kandidata s te liste.

Pritožbo sta vložili tudi Združena levica in Sloga. Kot je poudaril Veber, so namreč z listo sledili duhu zakona, ki želi spodbujati čim večjo zastopanost žensk. Spomnil je tudi na 43. člen ustave, v katerem piše, da zakon določi ukrepe za spodbujanje enakih možnosti moških in žensk pri kandidiranju.

Predsednik ZL - DSD Franc Žnidaršič je kot farsično označil to, da so jih uro po oddaji liste iz komisije pozvali k popravku nekega datuma, čeprav so že vedeli, da bodo zavrnili celotno listo. Če koalicija ne bo nastopila v vseh enotah, bo tudi izpadla s soočenj na nacionalni radioteleviziji. Ta bi sicer morala omogočiti soočenje mnenj sleherne stranke, ki je vložila listo, je poudaril Žnidaršič.

Če ustavno sodišče, ki so mu predlagali tudi zadržanje volilnih opravil, ne bo odločalo v razumnem roku, to je do objave list, se bodo v koaliciji obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice. Slednje je po njihovih navedbah v podobnih primerih že večkrat odločilo v prid pritožnikom z obrazložitvijo, da morajo države storiti vse, da imajo vsi kandidati pravico biti voljeni ter da morajo biti zaradi tega tudi dovoljeni popravki kandidatnih list.

Kdaj bo ustavno sodišče pritožbe obravnavalo, še ni znano. Na dnevni red današnje seje sodišča niso uvrščene, so pojasnili za STA.