Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vasletova pisma iz emigracije: Jankovićev poraz s težo

Deli na:
Vasletova pisma iz emigracije: Jankovićev poraz s težo

Foto: Bobo

Izvolitev Janeza Janše za predsednika prihodnje vlade ni zgodovinski dogodek, je pač za normalne ljudi normalna posledica nekih demokratičnih, legalnih in legitimnih dejanj in ravnanj. Na smetišče zgodovine pa bo odšla novica, da predsednik države Danilo Türk Janši ni čestital, ampak mu je poslal neko diplomatsko gostobesedenje, v katerem pa je vendarle povedal nekaj novega: da bo ravnal in deloval v skladu z ustavo.

Doslej mu je namreč večkrat spodrsnilo mimo nje in je nekajkrat kazalo, da bomo ostali ali brez ustave ali pa brez predsednika, čeprav je tisto prvo bilo malo bliže, tisto drugo pa bolj zaželeno.

Sicer pa je mandatarsko volilna sobota bila polna presenečenj. Množica dveh trenirkarjev je bila malo izgubljena pred parlamentom, ni pa jasno, kje so bile posebne policijske enote, ker je vsaj tista protestnica izgledala malo zgubljena in osamljena in bi lahko storila kaj nepredvidljivega. Recimo samozažig za Zokija. Murgelska koalicija je pa itak v nekem tajnem zaklonišču, ker bo zdaj menda vojna in se hočejo najboljši sinovi in kakšna hčerka komunizma rešiti pred vlado Janeza Janše. Ven pridejo šele, ko bo konec.

Po svoje je bilo presenečenje tudi to, da Jankovićevim pozitivcem ni uspelo. Dobro, Gašpar Gašpar je počenjal genialne neumnosti, njegovi parlamentarni nastopi pa bodo polnili medije tudi v prihodnje. Njegov nastop je namreč kombinacija med glasom mestne opravljivke in argumenti vaškega posebneža. In to seveda mora roditi kakšen rezultat. Zato zanj pravijo, da še danes po kraških jamah išče 48. glas.

Posebno težo opoziciji dajeta Janja Klasinc in Tamara Vonta. Ta je v parlament verjetno prišla zaradi kulinaričnega znanja, saj je že ob svojem premiernem nastopu povedala orto resnico, da kisla juha ni torta. Je pa povedala, da je kulturnica, ki pa bo v parlamentu tudi nekulturna. Zato se je zgrozila nad podatkom, da nova vlada ne bo imela ministrstva za kulturo. Še sreča, da je ženska zdaj poslanka, ker od kulture ne bi mogla več živeti. Recimo kot doslej: pisanje romanov v visokih nakladah, pesniške  zbirke, drame itn. Vse to - si predstavljam - je kulturniško počenjala v firmi imenovani Tamara Vonta s.p.

Poslanec s specifično težo helija je medicinski brat Jani Möderndorfer. Pravijo, da je v resnici zaradi njega padla koalicijska kombinacija med Jankovićem in Virantom, ker se je vrhunski ekonomist in univerzitetni profesor doktor Janez Šušteršič moral koalicijsko usklajevati z njim. In Möderndorfer ni razumel, kaj pomeni razmerje med ponudbo in povpraševanjem – tudi v politiki.

Ima pa Möderndorfer eno prednost, ki naj jo – bogu bodi potoženo - v dobro demokracije v parlamentu pogosto uporablja – odlično namreč obvlada znakovni jezik gluhih in upam, da bodo v prihodnje njegovi retorični biseri v tem jeziku. Bo manj boleče za vse.

Škoda pa, da poslanka in mediatorka Maša Kociper ni postala predsednica parlamenta! Zaradi Viranta bo zdaj dolgčas, gospa je pa tako predirljivo napadalna, da bi državni zbor mimogrede spremenila v bojno polje, v naslednji fazi pa bi ga  suspendirala z demokracijo vred. Seveda sta med pozitivci posebej težki tudi Melita Župevec in lipa ovenela je Barbara Žgajner Tavš.

Za Župevčevo je nedostojno in škoda, ker fura isti imidž kot takrat, ko je bila še pri Pahorju in tako ni natančno jasno, kje je v resnici. Poleg tega pa si Janković menda ja zasluži kaj boljšega, če že premier ne bo. Žgajner Tavševa pa bo po novem imela dolge psihadelične nastope, kar je delala tudi ob razpravi o mandatarju. To zna parlamentarno koalicijo precej uspavati, kar pa ni dobro. Zdaj, ko so zmagali, morajo biti budni. Torej pozor!

Koalicijski poslanci morajo tudi vedeti, da so v primerjavi s pozitivci amaterji! Jankovićevi vsi po vrsti svoje nagovore in razprave berejo s plonk ceglcov, da ne bi mimo urezali, pa tudi zato, da bi govorili v uradnem jeziku države, v kateri so poslanci. Zoran Janković ima prav: čisto nič ne more več prepustiti Gašper Gašparju, ali pa kakšnemu drugemu naključju, ker na koncu še poslanec ne bo.