oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: NSi bo v koaliciji, dokler bodo normalni pogoji za delo v DZ

Deli na:
Tonin: NSi bo v koaliciji, dokler bodo normalni pogoji za delo v DZ

Foto: Bobo

NSi bo po besedah vodje poslancev stranke Mateja Tonina ostala v koaliciji vse dotlej, ko bodo pogoji za normalno delo oz. dokler bo DZ normalno sprejemal zakone te vlade. Če pa se bo izkazalo, da to ni več mogoče, bo svet NSi razmislil o tem, ali je v koaliciji vredno vztrajati. To bi po mnenju Tonina verjetno lahko ocenili po dveh sejah DZ.

NSi je po besedah Tonina že povedala, da postavlja v ospredje državo in ne strankarskih interesov. Tako je tudi predsednica stranke NSi Ljudmila Novak že pojasnila, da bodo v tej koaliciji ostali vse dotlej, ko bodo pogoji za normalno delo.

Na ponedeljkovem izvršilnem odboru so po besedah Tonina le opredelili, kaj so pogoji za normalno delo. Torej, da DZ normalno sprejema zakone, ki jih predlaga vlada, četudi bo v vladi manjkalo nekaj ministrov. "Če pa se bo izkazalo, da vsi zakoni, ki jih ta vlada predlaga, v DZ neslavno končajo, bo tudi svet NSi razmislil o tem, ali je v tej koaliciji še vredno vztrajati," je pojasnil Tonin.

Če predsednik vlade Janez Janša v danem trenutku ne bo naredil nekih potez, potem bo ta odgovornost na NSi, je dodal. Opozoril je, da vlada ne more veljavno odločati, če ni sklepčna, kar bi se po njegovih besedah zgodilo, če po odhodu ministrov DL, SLS in DeSUS vlado zapustita tudi ministra NSi.

Ocenjuje, da bi to lahko ocenili po mesecu ali dveh oz. verjetno po dveh rednih sejah DZ. Po mnenju NSi je zdaj najboljše, da imamo operativno vlado, ob čemer Tonin poudarja, da potrebujemo politično stabilnost in vlado s polnimi pooblastili.

Medtem na pobudo PS že potekajo pogovori za oblikovanje projektne vlade. Začasna vodja PS Alenka Bratušek se je v ponedeljek sestala s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, v petek pa z NSi in DL. Tonin je pojasnil, da je bilo to vljudnostno srečanje, kot se je NSi v preteklosti že sestala denimo z vodstvom SD.

Prav tako je Tonin zagotovil, da NSi ne bo spreminjala svoje politike, četudi bo v opoziciji. "Če se bo na drugi strani oblikovala kakršna koli drugačna koalicija in če bodo v DZ pošiljali zakone, ki so zapisani v sedanji koalicijski pogodbi in zadevajo program NSi, nimamo nobenega razloga, da jih ne bo podprli, čeprav bomo v opoziciji," je zatrdil Tonin.

A na klepetu ob kavi s svojimi volivci, ki ga je stranka zvečer pripravila v Ljubljani, je Tonin ocenil, da so možnosti, da pride do oblikovanja neke nove vlade, ki bi imela 46 glasov, majhne. "Na hodnikih namreč govorim s poslanci in vidim, kako razmišljajo," je dejal. Tudi predčasnih volitev po njegovi oceni še ni pričakovati kmalu. Tudi tem poslanci večinoma nasprotujejo, med njimi tudi poslanci SD, DL in DeSUS, je dejal.

Na vprašanje enega izmed udeležencev klepeta, ali je po tem, kar se je zgodilo, sploh še mogoče sodelovati z DL, je Tonin odgovoril, da DL ni samo Gregor Virant, ampak ima tudi sedem poslancev. Tudi sicer je prepričan, da se v politiki morajo pogovarjati. "Če bomo politiko gradili na starih zamerah, bomo uničili Slovenijo," je opozoril.

Povedal je še, da je Viranta ob neki priložnosti vprašal, ali bo stranka, zdaj ko je v opoziciji, "iz principa" glasovala proti vsem zakonom vlade, ta pa da mu je odgovoril, da se to ne bo zgodilo in da bodo glasovali za stvari, za katere so se dogovorili v koalicijski pogodbi.

Danes zjutraj so sicer kot običajno zasedali vodje preostalih koalicijskih poslanskih skupin, prvič brez DL, ki je že v opoziciji.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je pred sejo spomnil, da je DL aktivno sodelovala pri zakonih, ki so sedaj na seji DZ. Zakoni so po njegovih besedah dobri in jih bodo zato poslanci DL podprli.