nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vasle: Podrobnosti iz procesa Patria kažejo na pokvarjenost dela sodstva in so grozljive

Deli na:
Vasle: Podrobnosti iz procesa Patria kažejo na pokvarjenost dela sodstva in so grozljive

Foto: Primož Lavre

Vinko Vasle nikoli ni imel dlake na jeziku. Vedno je povedal, kar si je mislil. Z ostrim peresom je bil v prvih bojnih vrstah, ko se je v Sloveniji rojevalo upanje na samostojnost in demokracijo, danes meni, da nimamo ne prvega ne drugega. Po njegovem nove demokratične sile, ki so se ob osamosvojitvi zbrale okoli Demosa, niso nikoli v resnici vladale, čeprav so v nekaterih obdobjih imele formalno oblast. Vendar je še upanje, da bodo ljudje, ki so danes zaslepljeni, spregledali. Zagotovo to niso politične stranke, ki nastajajo in ki imajo spet en sam cilj – da oblasti ne bi prevzel Janez Janša. Objavljamo del intervjuja iz tiskane izdaje Reporterja, v katerem Vasle komentira sodni proces Patria.

Nato je prišla še Patria.

Jaz sem edini, ki sem vseskozi na tviterju trdil, tudi ko je potekalo sojenje proti Janši v zvezi s Patrio, da ne more biti obsojen. Seveda je bil obsojen. Ampak ko sem pisal, da ne more biti obsojen, je to izhajalo iz mojega trdnega prepričanja, da ga ne smejo obsoditi, ker ni niti enega razloga za to. In prav zato, da se osebno prepričam, kaj je s to zadevo, sem hodil na ta sojenja. Bil sem na glavnih sodnih obravnavah proti Janši in drugim. Nihče me ne bo prepričal, da je kakršenkoli dokaz, tudi indic ne, proti njemu. Še več – proti nikomur od teh, ki so bili v procesu.

Toda sodbo je potrdilo tudi višje sodišče.

Če me je kaj presenetilo, je to, da je višje sodišče to sodbo potrdilo. Vedeti morate, da niti ena priča tožilstva, kaj šele obrambe, Janše in drugih ni obremenila. Tega v razsodbi višjega sodišča preprosto ni. V tej sodbi ni besede korupcija, uporablja se izraz provizija, ki je tudi ni bilo. Sodba višjega sodišča je dolga 69 strani, od tega je skoraj 30 strani nekega teoretiziranja o izločitvi finskih dokazov, kar je z vidika te zgodbe popolnoma brez pomena. Teh finskih dokazov Finci niso upoštevali ali jim niso verjeli. Ampak to je tisto zamegljevanje, da povprečni človek, ki gre razsodbo brat, ne more ločiti zrn od plev. Ta sodba temelji na domnevi, da je kriv Jože Zagožen. Ker je Zagožen kriv in ker je povezan z Janšo, za kar sicer ni dokazov, je kriv tudi Janša. Zagožnu krivda nikoli ni bila dokazana. Proces se ni končal, ker je med procesom umrl, po čemer bi lahko sklepali, da je bil obsojen mrtev človek. To so že podrobnosti, ki kažejo na pokvarjenost dela sodstva in so grozljive. Da ne govorim o stari trditvi iz te razsodbe, da je Janša kriv že zato, ker se ni hotel sestati s predstavniki Patrie, zato da ga s tem ne bi mogli povezati. Ampak vse to pomeni, da ta globalno ideološki sistem deluje še vedno na ravni leta 1970.

Zakaj?

To so bili najbolj trdi časi Franca Popita. Rekli smo jim trdi popitovski časi. Na tej ravni funkcionirajo današnji pravosodni sistem, medijski sistem, del gospodarskega, državni aparat, šolstvo, sindikati ... To pa kaže na zaključen krog indicev, da živimo v zelo nedemokratični družbi. Zadeva Patria nam pripoveduje, kdo nas obvladuje politično, pravosodno, medijsko, kulturno, izobraževalno oziroma kakorkoli že. To so silnice, ki so izšle ali pa šle nazaj v leto 1970. Zato pravim, da je danes sklenjen indični krog nedemokratičnosti, bleferstva. Vrhunec bleferstva pa je vlada Alenke Bratušek. To koalicijo sem res jemal kot osebno žalitev. Predsednica vlade mi je z različnimi dejanji jemala dostojanstvo – ko je počenjala stvari, zaradi katerih je ni bilo sram, mene pa je bilo.

CELOTEN INTERVJU Z VINKOM VASLETOM V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN V APLIKACIJI TRAFIKA ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE IN PAMETNE TELEFONE