Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Turnišču jezni na murskosoboškega škofa Štumpfa: menihi zapuščajo samostan

Deli na:
V Turnišču jezni na murskosoboškega škofa Štumpfa: menihi zapuščajo samostan

Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf - Foto: Matjaž Feguš/SŠK

Iz župnije Turnišče in tamkajšnjega minoritskega samostana sv. Antona Padovanskega bodo konec julija odšli že zadnji menihi. Del faranov je nad tem razočaran in za odhod krivi murskosoboško škofijo. Na škofiji odgovarjajo, da so se minoriti za odhod odločili sami in da nanj nimajo vpliva, čemur pritrjuje tudi predstojnik minoritov v Sloveniji.

Minoriti so v Turnišče prišli leta 2015 na povabilo murskosoboške škofije, ki jih je povabila, ker ji primanjkuje duhovnikov. V kraju so uredili samostan in osem let vodili župnijo Turnišče, ki pa jo zdaj zapuščajo. Zadnji trije patri bodo namreč 31. julija premeščeni v druge samostane slovenskih minoritov.

Slednje je, kot kaže, precej prizadelo farane, ki so svoje razočaranje izrazili v javnem pismu, naslovljenem na murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. V pismu, ki ga je podpisalo 2440 ljudi, krivdo za odhod minoritov pripisujejo ravno škofiji.

Škofu očitajo, da je naredil premalo, da bi minoriti ostali v župniji, kot tudi, da je prehitro pristal na prekinitev pogodbe o njihovem 20-letnem upravljanju župnije. Patri minoriti so po njihovi oceni župnijo vodili dobro, predano in s posluhom za vernike, zato ne razumejo, kako jim je škofija lahko dovolila oditi.


Škof Štumpf se je na pismo odzval na spletni strani škofije. Pojasnil je, da škofija na odločitev minoritov nima nobenega vpliva, kot tudi, da so se morali minoriti za odhod odločiti zaradi velikega pomanjkanja patrov. "To je nepreklicna odločitev vodstva minoritov, saj gre za preživetje njihovega reda v Sloveniji. Kot krajevni škof sem dolžan to upoštevati in spoštovati in nimam nobenih pravnih kompetenc in moči, da bi vplival na njihove odločitve," je zapisal. Pojasnil je še, da je bila v pogodbi o upravljanju župnije z minoriti določba, da je možno pogodbo prekiniti.

Navedbam škofa je za STA pritrdil predstojnik minoritov v Sloveniji Milan Kos. Kot je zapisal, so minoriti v Sloveniji murskosoboško škofijo sami zaprosili za sporazumno prekinitev pogodbe o pastoralni oskrbi župnije Turnišče, saj se soočajo s pomanjkanjem števila patrov, to je menihov, ki so hkrati tudi duhovniki.

Kot navaja imajo minoriti v Sloveniji sedem samostanov in 12 župnij. "Zaradi našega števila patrov, med katerimi so nekateri stari že okrog 80. let in tudi več, ter zaradi različnih bolezni posameznikov ugotavljamo, da ne moremo več skrbeti za vse te župnije. V tem letu smo že vrnili dve. 31. julija 2023 smo izključno iz teh razlogov primorani vrniti še dve - med katerimi je ena tudi Turnišče," je zapisal.

Navedel je še, da jih je škof Štumpf večkrat prosil, da bi ostali v Turnišču, a je bila odločitev, ki so jo sprejeli sami, nujna. "Vsi tisti, ki blatijo in napadajo škofa ter ga neupravičeno krivijo za naš odhod, bi se mu morali kvečjemu javno zahvaliti, da nas je uspel prepričati, da smo prišli v Turnišče in tam živeli in delovali osem let," je še dodal.