testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Deli na:
V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Primož Trubar - Foto: Wikimedia

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja. Po torkovi osrednji proslavi danes sledi nekaj prireditev, v evangeličanskih cerkvah praznična bogoslužja.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani bo ob 16. uri osrednje bogoslužje, ki se ga bosta med drugim udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, na Trubarjevi domačiji v vasi Rašica pa bo zvečer prireditev, na kateri bo slavnostni govornik zgodovinar Janez Weiss.

V prestolnici bo vrata odprl grad Fužine, ki ga je v 16. stoletju sezidala rodbina Khisl, glavna podpornica protestantizma na Slovenskem, v njem pa so se zbirali slovenski protestantski pisci, kot so Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin.

Dan reformacije so v torek počastili na osrednji državni proslavi na Ravnah na Koroškem, minuli petek pa tudi v Murski Soboti.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.