Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

1_saša einsiedler Njena.si

Saša Einsiedler: bila sem prepričana, da me bo ...

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Slovenija

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Deli na:
V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Primož Trubar - Foto: Wikimedia

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Trubarja. Po torkovi osrednji proslavi danes sledi nekaj prireditev, v evangeličanskih cerkvah praznična bogoslužja.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani bo ob 16. uri osrednje bogoslužje, ki se ga bosta med drugim udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, na Trubarjevi domačiji v vasi Rašica pa bo zvečer prireditev, na kateri bo slavnostni govornik zgodovinar Janez Weiss.

V prestolnici bo vrata odprl grad Fužine, ki ga je v 16. stoletju sezidala rodbina Khisl, glavna podpornica protestantizma na Slovenskem, v njem pa so se zbirali slovenski protestantski pisci, kot so Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin.

Dan reformacije so v torek počastili na osrednji državni proslavi na Ravnah na Koroškem, minuli petek pa tudi v Murski Soboti.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.

Loading...