boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Raiffeisen banki zavračajo obtožbe o ponarejanju podpisov pri kreditih v frankih

Deli na:
V Raiffeisen banki zavračajo obtožbe o ponarejanju podpisov pri kreditih v frankih

Foto: Reuters

V Raiffeisen banki so v preteklem tednu sprožili interni postopek in temeljito pregledali dokumentacijo, povezano s krediti v švicarskih frankih. Z internim pregledom so potrdili, da do ponarejanj podpisov v banki ni prišlo, so iz banke sporočili včeraj. Tako zavračajo obtožbe Združenja frank in pričakujejo javno opravičilo.

V Raiffeisen banki so po očitkih iz medijev, da naj bi banka ponarejala podpise svojih strank, sprožili interni postopek v skladu s pravilniki. Kot zagotavljajo, so pregledali tako dokumentacijo kredita stranke, ki jih je v okviru Združenja frank obtožila ponarejanja, kot tudi drugo dokumentacijo kreditov v švicarskih frankih. "Interni pregled je pokazal, da ponarejanja podpisov s strani banke ni bilo," so poudarili v sporočilu za javnost.

V Raiffeisen banki zavračajo namigovanja, da je banka naknadno urejala in podpisovala izjave strank o seznanitvi z valutnim tveganjem oziroma dajala zaposlenim kakršnakoli navodila za to. Kot zagotavljajo, so interna navodila banke in postopki za odobravanje kreditov natančno predpisani.

V Raiffeisen banki sedaj pričakujejo javno opravičilo Združenja frank, ki trdi, da je banka ponarejala podpise kreditojemalcev. V nasprotnem primeru pa razmišljajo tudi o možnih pravnih ukrepih.

Očitki iz Združenja frank so bili nepričakovani, saj je bilo predhodno sodelovanje med strankama po besedah vodstva v Raiffeisnu korektno. Raiffeisen banka je na primer ena redkih bank, ki je Združenje frank sploh sprejela na sestanek, so dejali.

V Raiffeisen banki ob tem zagotavljajo, da strankam že več let ponujajo konverzijo posojil iz frankov v evre, in sicer z možnostjo, da zadržijo enako ugodno realno obrestno mero oziroma pribitek. "Kljub večkratnemu pisnemu obveščanju strank, da imajo možnost konvertirati kredit iz frankov v evre, se je za to možnost v zadnjih letih odločilo zelo malo strank - le štirje odstotki," dodajajo v banki.