Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Radencih bodo 13. junija odločali Titovi cesti

Deli na:
V Radencih bodo 13. junija odločali Titovi cesti

Župan občine Radenci Roman Leljak meni, da bi referendum, na katerem bi se občani odločali med Titovo cesto in Cesto osamosvojitve Slovenije, nedostojen in neustaven. - Foto: Primož Lavre

Skupina Enotni za občino Radenci je v ponedeljek na občini oddala 331 podpisov za razpisu referenduma proti preimenovanju Titove ceste v Radencih. Zahtevano kvoto 220 podpisov, to je pet odstotkov volilnih upravičencev, so tako presegli za 51 odstotkov. Župan Roman Leljak bo občinskemu svetu predlagal razpis referendum 13. junija.

Kot je Leljak povedal za STA, bo o omenjenem datumu občinski svet odločal 20. aprila, vendar pa mora referendum po njegovih besedah dovoliti še ustavno sodišče.

"Gre za utemeljeno pričakovanje, da bi referendum kršil dostojanstvo in druge človekove pravice, ki sta jih povzročila Tito in njegov sistem. Mnogi bi lahko bili žrtev dvakrat, to pa je kršitev ustave Republike Slovenije," je pojasnil Leljak.

Ustavno sodišče je 22. januarja do svoje končne odločitve zadržalo odlok občine Radenci, s katerim je občinski svet 29. decembra Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Franc Vukajč v imenu Enotnih za občino Radenci, prej je bila to radenska civilna pobuda, ob tem dodaja, da je upravno sodišče februarja sklenilo, da so vsi postopki v zvezi z referendumsko pobudo v skladu z zakonom in upravičeni ter da sta obe omenjeni sodišči enako odločili že lansko leto.

Tablo z imenom Cesta osamosvojitve Slovenije so v Radencih sicer postavili že 31. decembra, čez dva dneva pa je napis nekdo prebarval.