profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Preventu 300 delavk zaključuje z delom

Deli na:

Po uvedbi stečajnega postopka v Preventu Globalu in Avtomobilskih delih so že pretekli teden začeli z inventuro, ki bo končana v kratkem. Šele takrat bodo na delo odšli tudi cenilci, ki bodo v mesecu ali dveh podali oceno o tem, koliko bo zbranih sredstev za stečajno maso, je za STA danes povedal stečajni upravitelj Grega Erman.

Po uvedbi stečajnega postopka v Preventu Globalu in Avtomobilskih delih so že pretekli teden začeli z inventuro, ki bo končana v kratkem. Šele takrat bodo na delo odšli tudi cenilci, ki bodo v mesecu ali dveh podali oceno o tem, koliko bo zbranih sredstev za stečajno maso, je za STA danes povedal stečajni upravitelj Grega Erman.

"O tem, koliko bo na razpolago sredstev za stečajno maso, za zdaj še ni mogoče govoriti, pač pa bodo številke bolj jasne šele čez mesec ali dva. Danes sem tako govoril s cenilcem, ki sem ga poslal v Mirno, in ko bo tam približno zaključena inventura, bo tudi sam začel z delom," je dejal Erman in dodal, da so bile medtem po njegovih informacijah odpovedi pogodb o delovnem razmerju razdeljene že vsem delavcem. V zvezi s pogovori o možnostih prihodnjega nadaljevanja proizvodnje je dejal, da bodo s pogovori nadaljevali v naslednjih dneh.

Sicer pa je stečajni upravitelj Preventa Avtomobilskih delov tudi potrdil, da 300 šivilj na njegov predlog z dovoljenjem slovenjgraškega sodišča še naprej opravlja dela za dokončanje proizvodnje. Gre za končanje nujnih poslov izdelave avtomobilskih prevlek na programih Golf, D1, PB6, DC ter program rezervnih delov, kar naj bi zaključili do konca avgusta oz. do izteka odpovednega roka za zaposlene.


Kot je ob tem pojasnil Erman, lahko realizacija naročil in končanje nujnih poslov, ki so bili prekinjeni zaradi stavke delavcev, pozitivno vplivata na povečanje stečajne mase, pa tudi na zmanjšanje stroškov, ker bodo nujne posle dokončali delavci stečajnega dolžnika, ki so do poteka odpovednega roka pri njem še vedno zaposleni. Predvideni skupni prihodki končanja posla bodo po njegovem stečajno maso predvidoma povečali za 100.000 evrov, skupen strošek, v katerega so vključeni zgolj potni stroški in malica, pa bo znašal 24.000 evrov.

In kako bodo delavke poplačane za sedanje delo? "Tako kot za vse ostalo, saj jim Prevent dolguje že tri plače. Če bo v stečajni masi dovolj denarja, bodo plačane, če pa slučajno še ne zagotovimo sredstev, bomo zagotovili vsaj najnujnejše, kot so potni stroški in malica, za ostalo pa imajo tako ali tako garancijo jamstvenega sklada. Nekje do sredine septembra, ko je rok za izplačilo avgustovskih plač, bomo že našli primerno rešitev. Morda bomo uspeli celo v stečajni masi že nabrati toliko denarja, da bomo dejansko sami izplačali denar," je še dejal Erman.