stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(EKSKLUZIVNO) V predsedniško tekmo vstopa tudi Ivo Vajgl, med njegovimi podporniki sta Spomenka in Tine Hribar

Deli na:
(EKSKLUZIVNO) V predsedniško tekmo vstopa tudi Ivo Vajgl, med njegovimi podporniki sta Spomenka in Tine Hribar

Leta 2004 je bil izvoljen za zunanjega ministra v vladi Toneta Ropa. - Foto: Bobo

Sredi avgusta bo svojo kandidaturo za predsednika republike predstavil tudi Ivo Vajgl, dolgoletni diplomat, nekdanji zunanji minister in dvakratni evropski poslanec. Potrdil nam je, da bo nastopil kot samostojni kandidat, z zbiranjem podpisov volivcev, med njegovimi podporniki pa sta tudi zakonca Spomenka in Tine Hribar.

Vajgl je svojo kariero začel kot novinar, bil je dopisnik Jugoslovanske tiskovne agencije Tanjug, Dela in RTV Ljubljana, nato je deloval v jugoslovanski in slovenski diplomaciji, najprej kot generalni konzul SFRJ v Clevelandu. V času osamosvojitve je bil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva, nato je kot veleposlanik služboval v Avstriji, Nemčiji in Švedski, skupno je bil akreditiran za deset držav.

Nazadnje je sodeloval s stranko SAB, vendar se ni skupaj z njo pridružil Gibanju Svoboda. Vajgl se je sicer z obema dogovarjal za podporo predsednika republike, a je ostal praznih rok, saj je združena stranka podprla Marto Kos.

Leta 2004 je bil izvoljen za zunanjega ministra v vladi Toneta Ropa, nato je bil svetovalec predsednika republike Janeza Drnovška za zunanje zadeve. Na volitvah 2008 je bil izvoljen za poslanca stranke Zares, takrat je tudi vodil parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Za tem je bil dvakrat izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, najprej na listi Zares, nato na listi Desusa. Med drugim je bil uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, poročevalec v senci z Hrvaško in Črno goro ter vodja platforme za dialog EU-Katalonija.

Deloval je v parlamentarni skupini ALDE, ki združuje evropske liberalne stranke. Nazadnje je sodeloval s stranko SAB, vendar se ni skupaj z njo pridružil Gibanju Svoboda. Vajgl se je sicer z obema dogovarjal za podporo predsednika republike, a je ostal praznih rok, saj je združena stranka podprla Marto Kos. Kljub temu ni vrgel puške v koruzo in se zato podaja v predsedniško tekmo kot samostojni kandidat ter s skromno volilno kampanjo.