GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS gre na kongres potrdit Janšo kot voditelja: že 28 let na čelu stranke

Deli na:
SDS gre na kongres potrdit Janšo kot voditelja: že 28 let na čelu stranke

Pred volitvami 2018 je prišel Janeza Janšo podpret madžarski premier Viktor Orban, vzornik evropske skrajne desnice. - Foto: Bobo

SDS se bo v soboto v Slovenskih Konjicah sestala na 12. kongresu, ki bo potekal pod sloganom Gradimo Slovenijo #zate. Tako so poimenovali tudi nosilno, eno od petih programskih resolucij. Da bo SDS, ki tretjič vodi vlado, tudi v prihodnje vodil Janez Janša, ki stranki predseduje od leta 1993, ni vprašljivo. Je tudi edini kandidat za predsednika.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na sobotnem kongresu, ki se ga bo po pričakovanjih udeležilo okoli 600 delegatov, pričakuje konstruktivno razpravo. Po njegovih besedah bodo predsednik stranke in drugi strankini organi na kongresu naredili presek stanja od prejšnjega kongresa in ocenili izzive, ki jih čakajo. Krivec pričakuje, da jih bo predsednik seznanil tudi z razmerami glede krize covida-19 in izhoda iz nje v smislu gospodarskega okrevanja.

Na kongresu bodo delegati izvolili novo vodstvo SDS, ki bo, kot napovedujejo v stranki, "še naprej odločno širilo in utrjevalo vrednote slovenske pomladi, na katerih se je rodila suverena država slovenskega naroda".

Janša, ki SDS vodi vse od leta 1993, po informacijah vodje poslanske skupine na volitvah za predsednika stranke ne bo imel protikandidata, saj so skoraj vsi odbori predlagali njega. Zato bodo volitve po besedah Krivca formalnost. "Mislim, da je predsednik tudi zelo prepričljiv in ima primerno podlago, da nihče ne dvomi v njegove zmožnosti. Verjamem, da bo na enak način vodil stranko vnaprej," je dejal.

Kongres pod sloganom Gradimo Slovenijo #zate

Osrednji kongresni slogan odseva intenzivno delo SDS znotraj aktualne vlade v času svetovne pandemije, usmerjeno v gospodarski in socialni razvoj Slovenije ter v zagotavljanje blaginje za vse državljanke in Slovenije, je SDS navedla na svoji spletni strani.

Delegati bodo sicer razpravljali o petih programskih resolucijah, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. Resolucije se, kot pojasnjujejo v SDS, dotikajo družbeno perečih vprašanj, med drugim potrebe po obrambi ustavnih temeljev Slovenije, odpravljanju politične razklanosti v naši domovini, soočanju z demografskimi izzivi in prehodu v digitalno dobo.

Nosilna programska resolucija je Gradimo Slovenijo, ki po njihovih navedbah utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije. Dotika se širših, evropskih izzivov, saj izpostavlja potrebe po lastnih okoljskih prioritetah in globalnih aktivnostih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, so navedli v SDS.

Dodali so, da tudi s to resolucijo poudarjajo "svojo zavezanost naporom in boju za blaginjo slovenskega človeka, za enaka merila za vse kot temelj vladavine prava in za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji".

"Iskali smo slogan, ki bi Slovenijo povezal in ji dal energijo. Kadar koli nekoga povabiš, da skupaj nekaj zgradimo, je dober signal. To je to tudi naše resno razmišljanje. Potrebno je vključiti vse sile, sploh zdaj, ko je treba na primeren način iziti iz krize," je pojasnil Krivec.



SDS v resoluciji Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države opozarja pred ekstremisti in Levico

s predlogom resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države je SDS v javnosti dvignila precej prahu. V njej med drugim opozarja na nevarnost Levice, ekstremistov, levičarjev in zaostrovanjem razmer.

Med drugim so zapisali, da so "v težki situaciji, ki jo kroji korona kriza, ekstremisti v poldrugem letu dokazali, da jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila, ne domovina, niti zdravje ljudi". Nedavni 'naci-požig' poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne," so posvarili.

"Na žalost smo se znašli v državi, kjer premier in njegova stranka prikazujeta svet, obrnjen na glavo, in kjer tisti, ki smo v prvih vrstah za obrambo demokracije, postajamo v očeh teh ljudi storilci," je bil v odzivu oster koordinator Levice Luka Mesec. Vsebino resolucije so obsodili tudi v nekaterih drugih opozicijskih strankah.

Vlada pod vodstvom SDS za zdaj uspešno kljubuje očitkom in poskusom menjav

Na kongresu je pričakovati načrt za delo stranke in vodenje vlade do konca mandata. Tretja vlada pod Janševim vodstvom, ki jo je SDS lani po padcu vlade Marjana Šarca oblikovala z NSi, SMC in DeSUS, ki je pozneje iz koalicije izstopila, večino svojih moči od začetka usmerja v obvladovanje epidemije covida-19.

Že od njenega nastanka jo spremljajo protesti in pozivi k predčasnim volitvam ter očitki, da posega v medijsko svobodo in neodvisne institucije. Vlada je prestala konstruktivno nezaupnico, Janša tudi poskus ustavne obtožbe. Kljub odhodu DeSUS iz koalicije ter odhodu nekaj članov SMC pa se je Janševa koalicija obdržala nad gladino in kmalu začenja vodenje predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Novo vodstvo bo v soboto dobila tudi DeSUS, ki iz opozicije večinoma podpira vlado in ji tako - poleg SNS in poslancev narodnih manjšin - omogoča delovanje. Kako bo izbor vodstva te stranke vplival na nadaljnje sodelovanje DeSUS z vlado, je po besedah Krivca težko vnaprej napovedati. Vsekakor pa v SDS ocenjujejo, da bo vlada dokončala mandat in bodo volitve v predvidenem roku, spomladi prihodnje leto, je dodal.

SDS, stranka z dolgoletno tradicijo, razvejano in trdno lokalno mrežo, je tudi v času vodenja vlade v vrhu javnomnenjskih lestvic.