Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V petih letih bo zgrajenih več kot 5000 stanovanj, pravi Janša o stanovanjskem problemu

Deli na:
V petih letih bo zgrajenih več kot 5000 stanovanj, pravi Janša o stanovanjskem problemu

Nova stanovanja - Foto: Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad bo po besedah premierja Janeza Janše v naslednjih petih letih na podlagi projektov v teku dal na trg skoraj 4000 najemnih stanovanj. Poleg tega je vlada dvignila povprečnine občinam, tako da bodo lahko tudi občinski mestni skladi vlagali in v naslednjih letih dodali še več kot 1500 stanovanj, je dejal.

"Iz projektov, ki so v teku, in sredstev, ki so v veliki meri zagotovljena, deloma tudi iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, bo v prihodnjih letih dejansko zgrajenih več kot 5000 stanovanj. To nismo samo obljube, ker se to že dogaja. Letos bo zgrajenih več javnih najemnih stanovanj kot v zadnjih petih letih," je Janša povedal v odgovoru na poslansko vprašanje Marka Koprivca iz SD.

Koprivc je menil, da gre za zelo pomembno temo, saj na stanovanjskem področju vlada huda kriza. "Na tisoče mladih druži ne more urediti stanovanjskega problema," je dejal in premierja povprašal, ali bo vlada podprla predlog zakona o gradnji 10.000 javnih najemnih stanovanj, ki so ga pripravile poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP.

Janša je menil, da takšne obljube od SD "vedno slišimo pred volitvami". Od leta 2008 do 2020 ste bili z izjemo enega leta vedno v vladah, pa ste v zadnjih petih letih zgradili 340 stanovanj. Sedaj jih bo stanovanjski sklad zgradil več kot 10-krat več, kot ste jih vi zgradili v zadnjih petih letih, je odgovoril na njegovo vprašanje.

Po Janševem mnenju je bila v preteklosti napaka tudi ta, da so se stanovanja gradila v centru, namesto da bi sledili politiki enakomernega razvoja. "Na srečo se sedaj ne gradi samo v Ljubljani," je poudaril ter naštel projekte gradnje stanovanj, ki so v različnih mestih po Sloveniji v teku, denimo v Ljubljani, Mariboru, Kranju, na Jesenicah, v Kopru in Lukovici.